Църквата подкрепя трансплантациите, но само ако приживе донорът е дал съгласие

OFFNews Последна промяна на 13 ноември 2019 в 09:53 1426 2

Българската православна църква - Българска патриаршия дава благословение за извършване на трансплантациите, само ако е налице писмено информирано съгласие (волеизявление) от донора и близките му (кои органи, клетки и тъкани да бъдат взети при евентуална мозъчна смърт), а не презумпция за повсеместно съгласие с донорството, се казва в официална позиция на Светия Синод.

Църквата желае да се помогне на реципиента, но да не се забравя и за уважението към донора и той да не бъде подценяван. Съгласието е неприкосновен акт на личността, израз на нейния индивидуален избор. Ето защо налагане господството на чужда воля, която “подразбира” личната, е недопустимо. В този случай “подразбиране” заявява интерес и Църквата го отхвърля като морално неприемливо, защото то опорочава съгласието. Извън съзнателното съгласие няма акт на даряване.

Българската православна църква не приема, че незаявеният отказ трябва да се тълкува като съгласие, защото липсата на отказ, освен на възможно съгласие, може да се дължи и на множество други причини - като неинформираност, липса на възможност за волеизява, не на последно място - липса на взето решение.

Условия за приемането на трансплантациите от Църквата

1. Строго и регламентирано спазване на фундаменталните биоетични принципи.

2. Установяването на мозъчната смърт да се извършва по строго определени клинични критерии, чрез високоспециализирани инструментални изследвания (ангиография, ЯМР и др. методи) от абсолютно независима (външна) комисия. Понастоящем, законът и наредбите в Република България допускат диагностицирането на мозъчна смърт и без осъществяването на инструментални доказателствени изследвания, което църквата не би могла да приеме.

3. Писмено информирано съгласие (волеизявление) от донора и близките му (кои органи, клетки и тъкани да бъдат взети при евентуална мозъчна смърт), а не презумпция за повсеместно съгласие с донорството.

4. Необходимо е целият клиничен процес на трансплантацията да се координира и осъществява от утвърдени национални транплантационни болнични центрове, които да имат доверието на обществото и да гарантират по възможно най-добър начин изпълнението на процедурата по установяване на мозъчна смърт и цялостните права на донора, както и да гарантират постигането на най-високи нива на успеваемост на процедурата по трансплантация, в интерес на реципиента.

5. Българската православна църква - Българска патриаршия си запазва правото да промени своята позиция, при промяна в законодателството и закона за трансплантациите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8162

2

sawall

13.11 2019 в 12:40

Десетки, а може би стотици хора в България ще продължат да умират в България всяка година ако стане това което иска църквата и нещата си останат както са сега. И ако е вярно това за как се диагностицира мозъчна смърт в България - няколко може да бъдат спасени... БПЦ повдига важен въпрос, макар и не този, който те си мислят, че повдигат.

8032

1

Киро Горския

13.11 2019 в 11:01

Защо Църквата не си заеме полагаючото и се блаженно място, а именно в миналото. На всяка манджа мерудия и се включват чули-недочули.