Търси се начин за производство на тестове в България

OFFNews 09 април 2020 в 19:14 3855 2

Ще се търси възможност за възстановяването на закрит през 2001 г. институт, специализиран в произвеждането на тестове за да може да се произвеждат у нас тестове за COVID-19. Това се разбра от думите на премиера Бойко Борисов.

Той съобщи, че утре ще има среща в Министерски съвет с ръководителя на този институт, за да се обсъди при какви условия може да се възстанови дейността му.

Ще опитаме, както имаме най-добрата ваксина срещу туберкулоза, ще се опитаме следващите месеци да възстановим дейността и съм убеден, че имаме потенциал да го направим, каза премиерът. Според него този институт е бил един от трите най-добри в света, след САЩ и Германия.

Премиерът отново повтори, че "физически" няма тестове в света. Днес съм възложим на нашата индустрия да се опитаме да произведем четчиците, те са със специална материя отпред, за да правим бартер, каза Борисов и напомни, че за надежден се смята бавният тест. Премиерът информира още, че на извънредно заседание на МС утре се очаква да се вземе решение за плащане на доставка на 1 млн. тестове от Южна Корея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

09.04 2020 в 23:02

И след почти 20 години, просто няма какво да се "възстановява". Няма я апаратурата, а най-страшното е, че ги няма хората.
Защо е разтурен тогава, няма и да питам ...

6153

1

Alm

09.04 2020 в 22:57

"Следващите месеци ще въстановим дейността"....
Тава трябваше да го направиш предишните месеци, а не следващите.... Короната избухна през Декември миналата година.
Не ставаш, борисов