Борисов: Като циганета се молим за тестове. В добрия смисъл го казвам

Премиерът е разтревожен от данните от скрининговото проучване на полицаите

OFFNews 09 април 2020 в 15:58 7275 0

Премиерът Бойко Борисов не скри, че е разтревожен от данните от скрининговото проучване на полицаите и военните, които показват сблъсък с коронавируса само на 1% от служителите на МВР, а още по-малко сред военните - 0,7%. Това показва, че още дори не сме започнали епидемията, констатира Борисов на брифинг в Министерския съвет след срещата си със Светия синод.

"Като циганета се молиме за тестове да намерим. Казвам циганета в добрия смисъл на думата", каза Борисов за опитите ни да намерим от по-мощни държави. "А вие, като латерни, всеки ден питате - тестове, тестове, тестове. Можехме и ние да поръчаме ментета, ама се спряхме", добави той. Борисов констатира, че някои държави се съдят сега и си искат парите, "ама няма кой да им ги даде".

Има три варианта за отбелязване на празника на Българската армия и за това дали ще се състои традиционният военен парад на 6 май, Гергьовден, стана ясно още от думите на премиера Бойко Борисов.

Преди да даде брифинг за Великден и мерките на Светия синод, премиерът е обсъдил и действията на кабинета заедно с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Ако са добре нещата – първият вариант, ако са зле – вторият вариант, ако са много зле ще бъде третият. На 30 април пак ще говорим с Каракачанов кой от трите варианта да предложим за 6 май“, посочи министър-председателят на брифинг в Министерския съвет.

На въпрос за организацията по отношение на пазарите Бойко Борисов заяви, че пазарите ще се спрат, ако не си направят ред, както в магазините и веригите за влизане и излизане.

"Умоляваме да се спазва ред и изведнъж отиват и се накачурват всичките, все едно ще свършат ябълките", каза Борисов. По думите му, за да разхлабим мерките, трябва да станем по-дисциплинирани.

Борисов уточни, че може от двете страни на всеки пазар да се създаде пропускателни пунктове и да влизат и излизат толкова хора, колкото трябва. Ако не се спазват мерките, ще бъдат затваряне пазари, предупреди той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови