Граждани и организации призовават за спиране на поръчката за Национална детска болница

OFFNews 19 декември 2019 в 15:44 2307 3

Снимка Архив

Над 3000 граждани и организации подкрепиха отворено писмо за спиране на обществената поръчка за построяване на Национална детска болница върху скелето в двора на Александровска болница. Очаква се утре (20.12.2019 г.) Министерството на здравеопазването да обяви консорциума, който ще изпълни поръчката. Писмото е инициирано от лекари, архитекти и родители и е адресирано до президента, премиера, министъра на здравеопазването, националния омбудсман.

Какви са аргументите на подписалите отвореното писмо:

- строежът е изоставен преди повече от 30 години и е определен за премахване от Столична община през 2011 г. 

- сградата противоречи на изискванията за земетръсна безопасност и на европейските стандарти за строителство;

- изискванията за аварийна безопасност, функционалност, енергийна ефективност и енергийна независимост, климатизация, инфраструктура, достъпност, оздравителна среда за пациентите са минимални или напълно липсват;

- уникални за страната ни детски клиники се обединяват в пространства, които не позволяват родителите да останат до болните си деца по време на тяхното лечение;

- 90 млн. лв. от парите на данъкоплатците ще бъдат похарчени за болница, която е морално и физически остаряла и негодна още преди да бъде построена.

- довършването на стария строеж ще погълне повече ресурси от построяването на нова сграда;

- условията на обществената поръчка предрешават скъпо и лошо изпълнение, ремонти на ремонтите и още по-голямо оскъпяване, високи разходи за издръжка на болницата в бъдеще и опасна среда за пациентите и медиците;

"Изискванията на Министерството на здравеопазването противоречат грубо на интереса на държавата като възложител. Противоречат грубо на обществения интерес. Обществената поръчка представлява недопустим компромис с детското здравеопазване и злоупотреба с общественото доверие", се казва още в отвореното писмо.

Авторите му настояват за нова обществена поръчка и за конкурс с ново задание, за чието изготвяне да бъдат привлечени компетентни и опитни професионалисти от гилдиите на архитектите и инженерите, лекарите, медицинските специалисти и медицинските технолози като гаранция за прозрачност на процеса и качество на проекта, както и да се вземе предвид мнението на самите деца и родители като крайни ползватели на инвестицията.

Припомняме, че преди месец тричленен състав на ВАС отхвърли жалбата на Камарата на архитектите в България (КАБ) и остави в сила решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което е потвърдено решението на министъра на здравеопазването за откриване на процедура за възлагането на обществената поръчка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

3

OtSofia

20.12 2019 в 10:46

Противник на националната детска многопрофилна болница е зампредседателката на управителния съвет на Камарата на архитектите в България - КАБ. В КАБ членуват правоспособни архитекти-проектанти, които, ако искат да проектират през текущата година, внасят немалки суми ежегодно за печат за правоспособност. Не бива да се бърка със Съюза на архитектите в България - САБ, в който могат да членуват всички архитекти, не само проектантите.

23293

2

Стефан

20.12 2019 в 09:29

Не. Нещо, което се самоименува "съюз на архитектите", и някой в него с очевидни, но болни политически амбиции, има всички за малоумни.

3943

1

OtSofia

19.12 2019 в 18:25

"Над 3000 граждани и организации"?! Колко са гражданите, колко - организациите! Гражданите членове ли са на организациите или са самостоятелни? Организациите регистрирани НПО ли са, творчески съюзи ли са или са на свободен приятелски принцип? И изобщо - Охнюз сигурно има читателите си за малоумни.