Стимули за производството на нови лекарства в ЕС, поиска евродепутатът Андрей Слабаков

Той подкрепи по-бързия и лесен достъп на генерични лекарства за предотвратяване на бъдещ недостиг

OFFNews 11 април 2024 в 12:57 1163 0

Андрей Слабаков

Снимка Европейски парламент

Андрей Слабаков

„Всички искаме евтино лечение. Ключовата дума е баланс. Правилният подход е да предоставим стимули, които да окуражат производството на нови лекарства и по-бързият достъп до тях. Това засяга особено много хората с редки болести.

Това бе акцентът в изказването на евродепутата Андрей Слабаков, докладчик в сянка за групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

В сряда Европейският парламент одобри на първо четене две предложения на Европейската комисия за преразглеждане на фармацевтичното законодателство на ЕС - т.нар. „Законодателен пакет в областта на фармацевтичните продукти в Европа“.

Инициативата на Комисията цели да направи лекарствата по-достъпни, да подобри сигурността на доставките и да засили привлекателността на фармацевтичната индустрия на ЕС чрез насърчаване на научните изследвания и иновациите. Ключовите промени, предложени в текста, се оказаха изключително противоречиви и доведоха до интензивни преговори между политическите групи през последните четири месеца, с цел процесът да приключи успешно преди края на деветия мандат на Европарламента.

Идеята на всички участници е европейските граждани да имат сигурен достъп до най-новите лекарства, но инструментите за постигането ѝ в голяма степен се различаваха. В крайна сметка беше постигнат широк компромис, който се стреми да приложи мерки за осигуряване на лекарства за Европа без да създава неблагоприятна среда за фармацевтичните предприятия на континента.

В качеството си на докладчик в сянка, българският представител Андрей Слабаков от групата на ЕКР се противопостави на предложенията, които драстично намаляват правото на интелектуална собственост и стимулите за пускане на пазара на нови лекарства, защото това би направило европейския пазар непривлекателен. Евродепутатът подкрепи по-бързият и лесен достъп на генерични лекарства до пазара и гаранцията за по-голяма сигурност на доставките, с цел предотвратяване на бъдещи ситуации с недостиг на лекарства.

Следващата стъпка на Европейският парламент е да упълномощи докладчиците по законодателният пакет за водене на неформални преговори с Европейската комисия и Съвета на ЕС - т.н. „триалог“, който се стреми да постигне компромис между позициите на трите институции и да осигури по-гладко приемане на законите в ЕС. Това ще се случи след влизането в длъжност на новите евродепутати за десетия мандат на Европейския парламент. Европейските избори са насрочени на 9 юни 2024 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков