Стефан Константинов: Никой не казва колко пари се дават на болниците

OFFNews 07 април 2015 в 19:07 1920 0

Д-р Стефан Константинов

Лекари от частни и общински болници излязоха на протест срещу недофинансирането на медицинските дейности в лечебните заведения.

За решението си лекарите обявиха в понеделник, като призоваха към символичния протест на Световния ден на здравето да се включат медици и пациенти от цялата страна.

Демонстрациите са насочени срещу новата методика на Здравната каса за разплащане с болниците, според която изплащаната всеки месец сума ще е 95% от заплатените медицински дейности на месец за миналата година.

Протестите нямат за цел извиване на ръце, категоричен е директорът на болницата в Карлово д-р Христо Пелев.

Въпросът е защо е необходимо да се фиксират бюджетите на общинските и държавните болници. В малките общински болници няма източване. Бих попитал здравния министър как така бюджетът на нашата болница от 4,3 млн. лева изведнъж стана 3,7 млн. лева. За едно общинска болница това са 600 000 лева отрицателен баланс, заяви д-р Пелев пред БНР.

Това означава, че парите ще отиват само за работни заплати и издръжка и няма да има стимул за колегите, които работят по клинични пътеки. Така ще се стигне до отлив на лекари. Няма да може да се направи ревизия нито върху тока, нито върху лекарствата – само върху персонала, допълни директорът на болницата в Карлово.

През последните пет години държавата се е завъртяла в кръг и е застанала в изходна позиция. През 2010 г. Исканията на лекарите бяха същите, каквито са и сега, коментира бившият здравен министър д-р Стефан Константинов.

Дълбоко погрешно е това, което виждам – лекарите излизат да протестират за бюджетите на болниците, а не за своите заплати. Още преди 5 години имаше идея какъв е основният проблем и как да вървим към разрешаването му. Имаше и много хубави идеи, които бяха бламирани от парламента, подчерта д-р Константинов.

По думите му с последните промени се налагат наказания на всички болници с намаляването на бюджетите и това се представя като реформа.

В последните години беше наложено абсолютно информационно затъмнение, което продължава и в момента, за парите, които са давани на болниците. Наистина има болници, които са съвсем нови и вече успешно получават повече пари от много други. По какви критерии, как са определяни бюджети - това е една загадка, категоричен е той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови