Стартира проучване колко българи са се срещнали с COVID-19

Ваксинационният щаб ще се трансформира в Консултативен съвет с по-голяма обществена представителност

Янка Петкова 21 юни 2021 в 11:55 1885 0

Снимка БТА

Здравното министерство стартира процедура за събиране на информация по установяване на броя хора, срещали се с коронавируса. Това обяви на брифинг в здравното министерство д-р Стойчо Кацаров.

Изходна точка е проучването на лаборатория "Цибалаб", която е направила собствено проучване за установяване колко хора са се срещали с коронавируса досега.

"Това послужи за стартиране на процедура, която да ни позволи да съберем абсолютно цялата информация, която е налична в здравната мрежа по отношение на хората, които са се срещали с вируса", каза в началото на брифинга министърът.

В петък министър Кацаров е имал видеоконферентна връзка с всички софтуерни компании, които пишат медицински софтуери. С тях е постигната договореност да бъде създадена техническа база в здравното министерство,  където да се събере информацията за всички ваксинирани хора, всички, които са лежали в болница, всички тествани, и ще бъде извлечена цялата налична информация за тестването на антитела от 1 март миналата година досега", обясни министър Кацаров.

Данните ще бъдат сортирани по ЕГН (дублираните ЕГН-та ще бъдат премахнати), по области и по общини. Това ще бъде база за преценка колко хора най-малко са имали досег с вируса.

Министърът обясни защо е избран такъв подход, а не чрез изследване за антитела на населението.

"Когато се срещнете с вируса, вие образувате антитела, които след известно време намаляват и могат напълно да изчезнат. Това не значи, че нямате имунитет и не значи, че не сте се срещали с вируса", каза Кацаров.

Ако се направи изследване за антитела, ще се установят само тези, които скоро са се срещали с вируса, но онези, които са се срещали с вируса преди месеци, няма да се установят, поясни той.

Новият метод ще бъде едноактен процес на събиране, но тази база данни ще продължи да се пълни от тук нататък. Очаква се цялата информация да се обобщи в рамките на не повече от месец. Цената за това е от порядъка на 10-15 000 лв.

Министър Кацаров съобщи още, че в момента се работи по промяна на подхода към регламентирането на това кой на какви изисквания трябва да отговаря при влизане в страната ни. Ще се използват за база критериите на ЕК за зелена, оранжева, червена, тъмночервена зона, уточни той и добави, че днес предстои среща в министерството по тази тема.

Министърът коментира и хода на ваксинацията срещу коронавирус у нас като съобщи, че се водят разговори с представителите на Уницеф и СЗО, за подпомагане с ефективни модели на имунизационна кампания.

Трансформация на Националния ваксинационен щаб

Ваксинационния щаб ще бъде трансформиран в Консултативен съвет за ваксинации не само за COVID-19, тъй като има проблеми и при други ваксини, които се забавиха заради пандемията, каза Кацаров. В Консултативният съвет ще бъдат привлечени хора, които не са от администрацията на здравното министерство - общественици, представители на религиозни и етнически общности, пациентски организации, журналисти, издатели с цел да се ангажира по-широко обществеността с процеса на ваксинация, посочи министърът. 

Той съобщи още, че процедурата за доставка на медицински хеликоптери е задвижена, средствата са осигурени и към 2024 година страната би трябвало да разполага с 6 хеликоптера и близо 20 площадки за кацане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки