Старт на 4 фаза предлага ваксинационният щаб

Янка Петкова 18 февруари 2021 в 10:56 2808 0

Националният ваксинационен щаб предлага стартиране на 4 фаза от имунизационния план, в която ще бъдат ваксинирани хората над 65 г. и хронично болните. Това каза на брифинг на здравните власти шефът на щаба проф. Красимир Гигов.

До това решение се стигна след като се оказа, че голяма част от хората в списъците на предишните фази не са се явили за ваксинация. 

"Много лошо впечатление прави това – по списъците от РЗИ от 170 човека се явяват не повече от 50 и този проблем рефлектира върху хората, които правят ваксинацията. Има хора, които искат да се ваксинират, а изчакват, имаме готовност да работим много по-интензивно", заяви здравният министър.

По думите на проф. Гигов до края на февруари се очакват 100 000 ваксини, а ваксинационните центрове ще бъдат 320.

Каква е епидемичната обстановка

Няма особена динамика и в ситуацията на Балканите, и в Европа, почти запазваме класацията си, съобщи главният държавен здравен инспектор доц Ангел Кунчев. На 14-дневна база страната ни е на 25 място по заболяемост в Европа и на 5 място на Балканите - средната стойност у нас е 127,4 на 100 000 души население.

По показателя "смъртност" България се нарежда на 15 място в Европа със средна стойност 7,3% на 100 000 души. Страната е в най-светлата зона на континента, с Гърция и скандинавските държави, най-зле е ситуацията в Португалия и Чехия.

Най-висока е заболяемостта в Кюстендил, където е изолиран британският вариант. Все още южноафриканският и бразилският вариант не са установени у нас.

Има тенденция на нарастване на случаите, но тя е плавна, констатира и председателят на НОЩ проф. Мутафчийски. Нарастването е с 24% в сравнение с миналата седмица.

"Намираме се в нивата на 22 октомври миналата година, кривата все още не е толкова остра, няма ескпоненциално нарастване, изключение е Кюстендил. От 4 седмици смъртността е на приливи и отливи, колебае се с увеличение между 7 и 9%", обясни Мутафчийски.

Заетостта на болничните легла за неусложнени случаи е 40%, а на интензивните - 42%. Най-сериозно е положението в Благоевград - 82%.

Какви количества ваксини чакаме

До края на месеца се очакват около 240 000 дози, утре пристигат 57 600 от AstraZeneca. По предварителни данни количествата за март ще бъдат над 500 000 дози, обясни шефът на ИАЛ и член на ваксинационния щаб Богдан Кирилов.

В началото на седмицата в Европейската по лекарствата е подадено заявление от Джонсън и Джонсън. Оценката на нейната ваксина ще приключи към средата на март, обясни Кирилов.

Продължава оценката на още две ваксини - на Кюър Вак и Нова Вакс. Водят се консултации за руската ваксина между ЕМА и компанията, която се е ангажирала с комуникацията, все още няма подадено заявление за предварителен преглед на данните, работи се изключително сериозно, увери Кирилов.

Личните лекари вече разполагат със становищата на експертните съвети към здравното министерство и няма проблем да консултират пациентите си преди ваксиниране, съобщи здравният министър и посочи че предупреждението бременни и планиращи бременност да не се ваксинират е преценка на специалистите в съответната комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews