Спряха обществени поръчки, пуснати от Таня Андреева в „12 без 5“

OFFNews 21 август 2014 в 14:50 3253 0

Мирослав Ненков

Здравният министър д-р Мирослав Ненков е спрял редица обществени поръчки, започнати от бившия здравен министър Таня Андреева в последните минути на кабинета „Орешарски“.

Сред тях са обществена поръчка за 12 млн. лева за електронното здравеопазване. Причината е в това, че техническата спецификация на проекта не е добра.

Сега възнамеряваме да изпратим специалисти на обучение в Германия специално за електронно здравеопазване, като обучението ще бъде поето изцяло от германска страна, уточни д-р Ненков.

Друга спряна поръчка е тази за ремонт на центровете за спешна медицинска помощ в страната за 5 млн. лева.

Поръчката звучи много добре. Проблемът е, че тези центрове се намират в общински болници и Министерството на здравеопазването няма право да прави ремонти в чужда собственост, посочи Ненков.

Спряна е и поръчка за 8 млн. лева за оборудване на спешните центрове. Според Ненков поръчките са направени така, че да насочват към това тя да бъде спечелена от определена фирма. Заради това има и доста жалби срещу тази поръчка, обясни министърът.

Открихме и че има договорка между МЗ и една фирма, която предоставя безвъзмездно оборудване за тестване на донорска кръв. Уловката е в това, че министерството се задължава да купува консумативи за оборудването изцяло от тази фирма, а става въпрос за сума от няколко милиона лева на година и е добър начин за заобикаляне на Закона за обществени поръчки, подчерта Ненков.

Парите от всички спрени поръчки няма да бъдат загубени и в момента се обсъжда как те могат да бъдат използвани, каза още министърът.

Той обясни, че здравното министерство е отделило 18,5 млн. лева за увеличаването на бюджета на Здравната каса, поради което ще трябва да се направи ограничаване на разходите.

След направени проверки в страната е станало ясно, че в последните дни на правителството на Пламен Орешарски Таня Андреева е сменила членове на бордове на директори на 9 болници.

Някои бордове са възстановени, но проверките все още текат. Необходимо е още време, за да се проверят толкова болници.

Проверките на големите болници, чиито директори бяха сменени и след това върнати от новия здравен министър – на „Пирогов“, Онкологията и Университетската болница в Пловдив „Св. Георги“, също не са приключили. Причината е, че това са големи болници и проверките отнемат повече време, обясни Ненков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови