Спешните медици се разграничиха от протеста на ''Защита''

OFFNews 30 август 2023 в 10:30 540 0

протест

Снимка OFFNews/Архив

Протет на синдикат "Защита"

Спешните медици не протестират! Протестират част от шофьорите на линейки, независимо как синдикат "Защита" представя действията си.

Това твърдят в писмо до медиите медици от центровете за спешна помощ  (ЦСМП), подписали се като ЦСМП Екипи, по повод възобновените протести на шофьори, водени от синдикат "Защита".

Основното искане на протестиращите е за по-високи заплати, въпреки актуализацията на възнагражденията, която беше направена от новото ръководство на здравното ведомство. Днес пред Министерството на здравеопазването и Министерския съвет ще бъдат разкрити палаткови лагери.

От "Защита" настояват да "не бъде допуснато крайно несправедливото и обидно недооценяване на труда на заетите в Спешните центрове, което прие т.нар. Отраслов съвет в отрасъл "Здравеопазване", а именно да бъде дадено на всички по равно увеличение от 22 процента".

В отговор медиците от системата на ЦСМП определят поведението на протестиращите шофьори като недопустимо и предупреждават, че то пречи на работния процес.

Членовете на синдиката по места, които са предимно шофьори, призовават за бунт шофьорите на линейки от много време и проявяват изключителна агресия към всички! От последният им така нар. протест (винаги наброяват 30 - 60 човека и не могат да представляват нито едно ЦСМП в България), всячески саботират работата в Спешна помощ и напрежението сред екипите вече е огромно!

В писмото се споменава още, че членове на "Защита" отказват да изпълняват служебните си задължения, като се аргументират със „за толкова пари – толкова!“.

В социалните мрежи членове на „Защита“ постоянно изтъкват, че и те хранят семейства и това, което обяви министърът – 1500 лв. основна заплата + клас прослужено време и ДМС – около 2000 лв., са им недостатъчни и защо медицинският персонал получава повече, след като са екип?! Някои стигат дотам да коментират работата на медицинските лица и да ги обиждат!, пишат авторите на писмото.

По думите им "противопоставяне на шофьори срещу лекари, фелдшери, медицински сестри и парамедици прави невъзможна ефективността и бързината в условията на спешност и може да коства човешки живот".

"Никъде по света и никога личните ангажименти и работата в екип не са били мотив за размера на трудовите възнаграждения, а образованието, отговорностите и задълженията в работата", пишат противниците на протеста.

Според тях решението да се увеличат парите на всички, работещи в Спешна помощ е "възможно най-справедливото, но „Защита“ иска да е само за шофьорите, защото е шофьорски синдикат, независимо, че се опитват да се представят за глашатаи на Спешна помощ!"

Напомняме, че Спешна помощ е медицинско звено, а не шофьорско или транспортно и се надяваме на вашето разбиране, че това са група хора, които доказуемо лъжат публично – без свян и притеснение и се възползват и злоупотребяват с медиите, които ги отразяват, опитвайки се да всяват напрежение и да извиват ръцете на всички – агресивно и безпардонно! Работата в Спешна помощ е призвание и е безкрайно дискредитиращо и унизително да се принизява до „гледане в паничката на другия“, завършват писмото си медиците от ЦСМП.

По-рано тази тази седмица, "в опит да избегнат спекулациите", от здравното министерство съобщиха, че всички работещи в Центровете за спешна медицинска помощ в страната, че ще получат дължимите увеличения на възнагражденията си, които са в сила от 1 август 2023 г., в размер на 22%.

Достигнатите нива на основни заплати за лекар с две специалности са 3300 лв. с близо 400-500 лв. увеличение; за специалист по здравни грижи – увеличението е с близо 400 лв. – 2245 лв. Тези 22% са увеличение върху всичко - основна заплата, клас прослужено време, ДМС, нощен труд, официални празници и т. н., обясни на брифинг министър Хинков.

По думите му средното увеличение за шофьор в спешната помощ е 258 лв. върху основната заплата, клас прослужено време и други допълнителни условия. "Не мисля, че това е пренебрежимо малко при 1500 лв. основна заплата", допълни тогава министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика