София в Топ 50 на най-замърсените градове в света, малко по-добре от Киев

Според СЗО няма безопасно ниво на замърсяване на въздуха, казва д-р Александър Симидчиев

OFFNews 14 март 2024 в 11:41 725 0

Александър Симидчиев

Снимка БГНЕС

д-р Александър Симидчиев

София попадна в Топ 50 на най-замърсените градове в света, ситуацията е малко по-добра от тази в Букурещ и Киев, както и доста по-приемлива от тази в Берлин. София се нарежда на 50-то място в тази класация с индекс 65, което съответства на умерено замърсяване на въздуха. Румънската столица Букурещ е на 35 място в същия списък.

Европейския парламент и Европейския съвет постигнаха политическо споразумение за предприемане на по-сериозни мерки за подобряване на качеството на въздуха. То предвижда по-строги лимити и целеви стойности в сравнение с настоящите за няколко замърсителя, включително прахови частици. До 2030 година емисиите, които са най-вредни за човешкото здраве, трябва да бъдат намалени два пъти.

 "Процесът на консултации върви във всички държави-членки на Европейския съюз, като се включват и обществени обсъждания за всяка предложена мярка. Оценката на комисията е базирана на междининте данни, защото сме в преходен период до 2030 година.", коментира по БНР д-р Александър Симидчиев, пулмолог и председател на Сдружение "Въздух за здраве" по повод предстоящите регулации и изготвянето на пътна карта за по-чист въздух.

По думите му Световната здравна организация (СЗО) е категорична в твърдението си, че няма безопасно ниво на замърсяване на въздуха. Всяко ниво, което надхвърля фоновите стойности, представлява потенциален риск за здравето на хората.

"Нормите, установени от ЕС, са по-високи от тези на СЗО. Този проблем става все по-актуален, защото според СЗО, натрупаните данни за опасността на замърсяването на въздуха налагат намаляване на нивата до поне два пъти, казва пулмологът.

Миксът на замърсители в различните градове варира. В София например автомобилният транспорт и битовото горене за отопление играят основна роля в замърсяването на въздуха, особено по време на зимния сезон. В резултат на това, здравословните проблеми като аритмии, хипертония и респираторни заболявания са по-чест в този период, обяснява лекарят.

Той подчертава, че съществуват две главни групи заболявания, причинени от замърсяването на въздуха: алергии и респираторни инфекции.

"Замърсяването на въздуха увеличава броя на алергичните реакции, като същевременно потискат имунната система и предизвикват по-лесно инфекции", казва д-р Симидчиев.

Самото замърсяване на въздуха предизвиква две групи заболявания – едните са свързани с обостряне на алергии, защото те се предизвикват от полени, но се пренасят много по-добре, когато има частици във въздуха, по които те могат да полепнат и да променят имунологичната си характеристика. Замърсяването увеличава рязко броя на алергичните заболявания. Другите заболявания са същите тези частици, ако няма полепени полени по тях, те пък потискат имунната реакция на дихателната система и отварят вратата към инфекции, посочва д-р Симидчиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика