Смъртността заради климатичните промени е нараснала с 68%

OFFNews 26 октомври 2022 в 13:51 761 1

климатични промени

Снимка Pixabay

Изгарянето на въглища, нефт, природен газ и биомаса в световен мащаб води до замърсяване на въздуха, което убива 1,2 милиона души годишно

Екстремните климатични условия, предизвикани от изменението на климата, са предизвикали глад при близо 100 милиона души и са увеличили смъртността от жега с 68% при уязвими групи от населението по света, тъй като световната "зависимост от изкопаемите горива" влошава общественото здраве всяка година, съобщават лекари в ново проучване, предаде Асошиейтед прес.

Според доклада, публикуван в престижното медицинско списание "Лансет", изгарянето на въглища, нефт, природен газ и биомаса в световен мащаб води до замърсяване на въздуха, което убива 1,2 милиона души годишно, включително 11 800 в САЩ.

"Здравето ни разчита на милостта на изкопаемите горива", казва Марина Романело, изследовател на здравето и климата от Университетския колеж в Лондон, изпълнителен директор на "Лансет каунтдаун". "Следваме постоянна зависимост от изкопаемите горива, която не само засилва въздействието на изменението на климата върху здравето, но и която в този момент се усложнява с други паралелни кризи, пред които сме изправени в световен мащаб, включително продължаващата пандемия от COVID-19, кризата с разходите за живот, енергийната криза и продоволствената криза, които бяха предизвикани след войната в Украйна."

В годишното издание на "Лансет каунтдаун", което разглежда изменението на климата и здравето, близо 100 изследователи от цял свят изтъкнаха 43 показателя, по които изменението на климата прави хората по-болни или по-слаби, като тази година беше добавен нов поглед към глада.

"Въздействието на изменението на климата върху здравето бързо се увеличава", казва Романело.

При похвалите си за доклада генералният секретар на ООН Антонио Гутериш се изрази още по-ясно от лекарите: "Климатичната криза ни убива".

Изследователите са разгледали 103 държави и са установили, че 26,4 % от населението изпитва това, което учените наричат "несигурност за прехраната", а в симулиран свят без ефектите на климатичните промени този дял би бил само 22,7 %, казва Романело.

"Мога ли да кажа, че всяка част от продоволствената несигурност се дължи на изменението на климата? Разбира се, че не. Но смятаме, че в тази сложна мрежа от причини то има много съществен принос и ще става все по-зле", каза педиатърът д-р Антъни Костело, съпредседател на "Лансет каунтдаун" и ръководител на Института за глобално здраве към Университетския колеж в Лондон.

Компютърните епидемиологични модели показват също така увеличение на годишния брой на смъртните случаи, свързани с топлина, от 187 000 годишно в периода 2000-2004 г. до средно 312 000 годишно през последните пет години, каза Романело.

Когато има гореща вълна, като рекордната през 2020 г. в северозападната част на Тихия океан или горещата вълна в Англия това лято, лекарите от спешното отделение знаят, че когато отидат в болницата, "ще ни очаква трудна смяна", казва съавторът на изследването д-р Рене Салас, лекар от спешното отделение в Бостън и професор в Харвардското училище по обществено здраве.

Замърсяването на въздуха от изгарянето на въглища, нефт и газ също замърсява въздуха, като причинява около 1,2 милиона смъртни случая годишно в световен мащаб от малки частици във въздуха, твърдят учените и доклада. Числото 1,2 милиона се основава на "огромни научни доказателства", казва Салас.

Според различни експерти авторите на доклада правилно наричат проблема пристрастяване към изкопаемите горива подобен на пристрастяването към наркотиците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови