След края на февруари ситуацията с COVID-19 ще се нормализира

Никой не може на 100% да твърди, че няма да има нов щам на вируса след Омикрон, коментира главният държавен здравен инспектор

OFFNews 22 януари 2022 в 20:45 4598 2

Снимка БТА/Минко Чернев - Архив

След края на февруари ситуацията с COVID-19 ще се нормализира. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова ТВ. 

"При толкова заразни вируси нещата се развиват бързо. Така е и при някои от особено заразите щамове на грипа, с които сме се сблъсквали. В рамките на януари и февруари каквото се случи – ще се случи и ще започнем сравнително бързо нормализиране още в края на февруари", посочи той.

По думите му е очевидно, че в момента катерим петата вълна и това не е особена изненада: "Това, което започна във Великобритания и се пренесе в Западна Европа, дойде и при нас. Изненадата по-скоро е, че не се учим особено от грешките си и продължаваме да правим неща, които сме повтаряли и които очевидно пречат на ефективната борба", каза главният държавен здравен инспектор.

Според доц. Кунчев на база на досегашния ни опит никой не може на 100% да твърди, че няма да има нов щам на вируса след Омикрон: "Какво пречи да се получи такава промяна в антигенния състав, че да се срещнем с чисто нов щам, срещу който нито ваксините ще работят, нито бързите тестове ще го разпознават".

Главният държавен здравен инспектор посочи още, че в рамките на две години COVID-19 е използвал целия си капацитет да ни занимава със себе си.

"Време е по нормалния еволюционен път COVID-19 да свикне с нас и да стане не толкова патогенен, да се превърне в една обикновена респираторна инфекция, с каквито се срещаме през зимния сезон много и когато го караш горе долу 3-4 дни на крак, това няма да прави впечатление на никого и няма да налага строги мерки. За мен ключовата дума е ваксинация", каза още доцентът.

Той коментира и прогнозите на математиците за по 40-70 000 заразени на ден. Според него и в момента заболеваемостта е достатъчно висока. Имаме активен епидемичен процес в големи градове – София, Благоевград, Бургас, Пловдив. "Кой знае какви по-различни цифри от тези, които сега виждаме, няма да видим", каза Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор посочи, че според математиците реалната заболеваемост е около 2,5 до 3,5 пъти от тази, която официално се регистрира: Така че ние и сега ги имаме тези 30-40 000 заразени на ден.

Според него при около 11 000 новозаразени реалният им брой е около 30 000: "При нас в момента в най-засегнатите градове се движи от около 1200 до 14000 на 100 000. Няма изненада, Омикрон протича така – ще засегне много хора, няма да ги засегне много тежко, дай Боже, защото и в това не сме напълно сигурни. Засега при нас поне се потвърждава това, че е по-лек, защото дори на фона на тези много случаи заетостта на интензивните легла е на приемливо ниво, което няма да затрудни здравната система".

Той коментира и новия план на държавата за справяне с пандемията и това дали незаетите интензивни легла трябва действително да са водещ фактор при овладяването на ситуацията.

„Нямаше да съм съгласен, ако това беше единственият фактор. Тежестта обаче е разпределена така, че да имат еднакво значение и заетостта на леглата и то не само интензивните, но и заболеваемостта. Това дава доста ясна представа. Следя и заболеваемостта по области и като виждам на базата на този многофакторен критерии – нещата почти съвпадат”, посочи Кунчев.

По думите му тази вълна няма да удари толкова лошо здравната система, колкото икономиката. "Обикновено говорим за училища, но представете си едно огромно производство, в което отсъстват до 35% , то на практика се срива. Това по-скоро е проблемът. Иначе с тези темпове ще се справим”, категоричен бе главният държавен здравен инспектор.

„Когато Омикрон е толкова заразен, когато успява 30-40% да заобикаля част от нашия имунитет, независимо дали след прекарване или имунизация, единствено бустерната доза дава достатъчна гаранция че 3-4 месеца си предпазен, ние не можем да предотвратим епидемията. Единственото, което се стремим да направим, е да я избутаме във времето, така че да имаме готовност да реагираме – да имаме легла, лекарства, кислород, ваксини, както и леко да притъпим високия връх и той да бъде приемлив”, заяви още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови