След 20 минути във въздуха, коронавирусът губи 90% от силата си

Изследване на учени от Бристолския университет доказва ползата от маските и дистанцията

OFFNews Последна промяна на 12 януари 2022 в 16:01 1350 0

Снимка Pixabay

Двайсет минути са необходими, за да загуби 90% от силата си да заразява коронавирусът. Най-осезателно намалява жизнеността му през първите пет минути, показва изследване на Бристолския университет, цитирано от "Гардиън". 

Резултатите от това изследване доказват за пореден път колко ключово е предаването на вируса при близко общуване. Друг извод е, че физическата дистанция и правилното носене на маска са може би най-ефикасното средство за предотвратяване на заразяване. 

"Най-големият риск от заразяване е когато сте близо до някого", казва проф. Джонатан Райд, водещият учен на изследването. С отдалечаване от източника на заразата не само намаляват аерозолните частици на вируса, но и той е по-малко опасен, тъй като е загубил способността си да заразява, обяснява той.

Изследването на университета в Бристол е първото, което показва какво се случва във въздуха с частиците вирус, издишани от заразен човек. До този момент оценките за живота на вируса извън човешкото тяло се дължаха на друг метод на изследване, при който вирусът се впръсква в специални затворени съдове.

На база на това изследване се смяташе, че вирусът живее до 3 часа извън човешкото тяло. Новото проучване все още не е рецензирано от други учени, но се смята за по-достоверно, тъй като съответства в по-голяма степен на реалните условия.

Според учените от Бристол, извън богатата на влага и въглероден двуокис среда в дробовете, вирусните частици бързо се изсушават и повишават своето pH. И двете промени водят нарушават способността на вируса да заразява човешките клетки. Скоростта на този процес зависи от относителната влажност на въздуха.

Ако влагата е под 50%, както е в много офиси, вирусът губи около половината си сила в рамките на 5 секунди, а в следващите пет минути губи допълнителни 19% от силата си.

При 90% влажност, което е равно на влагата в банята например, загубата на заразност е по-плавна, като 52% от частиците запазват способност да заразяват и след пет минути, а след 20 минути тази способност пада на около 10%.

Температурата на въздуха не оказва влияние върху силата на вируса, което обяснява наличието на летни вълни по време на пандемията.

"Резултатите означават, че ако се срещна днес с приятели за обяд в кръчмата, основният риск е да се заразим взаимно, а не да ни зарази някой в другия край на помещението", обяснява проф. Райд. Това подчертава и колко важно е носенето на маска в ситуации, в които не можем да се дистанцираме физически, допълва той.

Д-р Стивън Грифин, вирусолог от университета в Лийдс акцентира върху необходимостта от често проветряване: 

"Аерозолите бързо ще изпълнят затворените помещения, ако не проветряваме както трябва. Така че, ако в стаята продължава да има заразени хора, нивата на вируса ще се обновяват непрекъснато", обяснява той пред "Гардиън".

До момента учените са изследвали поведението на по-старите варианти на вируса, предстои да бъде направено и проучване за Омикрон. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови