Щабът: Масов имунитет няма, рано е за намаляване на ограничителните мерки (видео)

30 души са новооткритите с положителни проби, 13 от тях са в болница

OFFNews 09 април 2020 в 08:36 8316 1

30 са новите заразени от последното денонощие. 13 от тях са в болница. Изследвани са 498 проби, общият брой хора с установен COVID-19 е 611, увеличението спрямо предишния ден е 5,2%, съобщи на брифинг на оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

В София са 18 нови случая, в Кюстендил - 4, в Сливен - 2, В Пазадриж и Стара Загора - 1, в Пловдив - 1, в Добрич 1.

От инфектираните мъжете са 341, жените - 270.

33-ма души са заразените от медицинския персонал. Новият случай е 62-годишна лекарка-интернист, при която заразяването най-вероятно е външно.

48 души са излекуваните. 6 пациенти са изписани през последното денонощие - трима мъже от ВМА, трима от Пазарджик, медицинска сестра от Пещера.

Общо дехоспитализираните са 31 мъже и 17 жени. Средната възраст е 47 г.

Един е починал за вчерашния ден, мъж на 72-години от Шумен, тежко придружаващо заболяване - карцином на белия дроб.

До момента жертвите на COVID-19 у нас са 24, 3,9%, средна възраст 65,5 г.

233-ма души са постъпили в болница, 27 са в интензивни отделения.

В София има 146 хоспитализирани, от тях 20 са в интензивни отделения. В Пловдив 17 души са в болница, 4 от тях в интензивни отделения; в Кърджали са 6, с един интензивен; в Пазардик - 3, 1 в интензивно отделение.

Тестуването на полицаите

Представителна извадка от 1016 души служители на МВР е тестувана. Средната възраст на изследваните е 39 години, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му това са хора с интензивни контакти.

При 1007 от тях резултатите са отрицателни, 2 са дали положителни проби с антитела за скорошно заразяване, без симптоми, 1 е със симптоматика, но тестът му е отрицателен. 7 души показват изградени антитела - 6 мъже и една жена.

Полицейските служителни с положителни проби ще бъдат изследвани допълнително. Ще бъде тестуван и служителят с грипни симптоми, чийто тест е отрицателен.

210 души са с някакъв симптом, но са с отрицателен резултат на теста, което означава, че в момента циркулират и други вируси в страната, които имат подобна картина, обясни доц. Кунчев.

Изследването ни дава картина на ситуацията с рисковите групи. Активна циркулация на вируса, дори в София, не е налице. Епидемията е под контрол и при продължаване на мерките има шанс да остане с много нисък интензитет на разпространение. Няма масов имунитет, който да ни пази, рано е за намаляване на ограничителните мерки, допълни той. Според него масов скрининг на населението, на този етап е безсмислен.

Военните колективи

Аналогична е ситуацията и сред военослужещите, съобщи ген. Мутафчийски. Тестувани са 1100 души без симптоматика, участници в мисии и контактни лица от поделения, където са установени заразени с коронавирус.

Предстои изследване на кораб, който се прибира от учение в Румъния - 146 моряка, които ще бъдат тестувани. 

Засега стратегията на правителството и здравните власти, че масовото скрининг-тестване ще бъде скъпо и безсмислено като данни, обобщи Мутафчийски.

Сигнализирали сме за появата на "лекарства срещу COVID-19" в мрежата. Това е много опасно, тъй като законодателството у нас не е особено сурово към подобен вид измами, коментира проф. Мутафчийски. Необходимо е да се изработят сигурни механизми за наказания в случай на злоупотреба с фалшиви медикаменти и опит за залуждаване на хората, допълни той.

Популацията у нас е все още девствена по отношение изграждане на имунитет към вируса, констатира шефът на щаба. Той цитира резултати от тестуването на рискови групи в Бургас, където е създадена добра организация за изследване на полицаи, лекари, медицински сестри, ромски контингент. Всички резултати са отрицателни до момента. 

Тактиката навсякъде по света е за удържане яростта на епидемията до намиране на начин за лечение, заяви ген. Мутафчийски.

Бързите тестове са на китайски производител, уточни той и предложи утре да бъдат тестувани журналистите, които участват в брифинга. Пред камерите ще е най-достоверно, каза Мутафчийски.

След изписване на оздравелите от коранавирус, те се проследяват от личните лекари до изчистване на последиците от заболяването, уточниха от щаба. Тези пациенти остават за последващо домашно лечение. Кашлицата продължава дълго време, запазва се симптоматиката, без температура, но с безсилие и задух.

Американски специалисти са проявили интерес към методиката за задържане на лечението на болните с COVID-19 без интубиране във ВМА, съобщи ген. Мутафчийски. В момента се подготвя публикация на лекарите от САЩ, където ще бъде обявен и българският опит, уточни той.

Пациентите, които се лекуват от коронавирус вкъщи се проследяват с телефонни разговори поне веднъж дневно. Такъв е опитът на ВМА, който се препоръчва за всички болници. Такъв е подходът в Пирогов и Александровска.

Предстои среща на оперативния щаб с БЛС. Ще бъдат обсъдени имунизациите, женските и детските консултации, и постепенното възстановяване дейността на болниците, защото карантината не допуска плановата дейност и всички други мероприятия. След Великден се планира създаването на "зелени коридори" за малки деца, бременни жени и връщането на нормалния ритъм в лечебните заведения. Онкологичните операции не търпят отлагане, но за да се диагностицират е необходимо консултиране с други медицински специалисти. Планира се възобновяване на дейността на ДКЦ и стоматологичната помощ, която в момента е в обем на спешност. Не се знае колко време ще продължи битката с коронавируса и болниците трябва да се адаптират към ситуацията, обясни ген. Мутафчийски.

Щамът на коронавируса в Европа

60% от циркулиращия в момента щам в Европа е форма L. При този щам, на вируса му трябва много по-малко енергия, за да зарази човек, защото по-лесно се хваща за човешките клетки, каза проф. Кантарджиев, директор на НЦЗПЗ. Това не означава по-голяма смъртност, но има хронично протичане. Лечението е продължително заради адаптацията на вируса към човешките клетки. Когато инфекцията започне като гърлобол, кашлица, хрема, трябва веднага да се вземат мерки, за да се забави развитието на инфекцията. Това са  средства за лечението директно на гърлото. Вирусна инфекция най-лесно се забавя, ако се вземат мерки навреме. Ако се събудиш с гърлобол, трябва да вземеш мерки. Всичко това е полезно, за да не се засягат тъканите на белите дробове. Не бива да се изчаква, предупреди проф. Кантарджиев. Тази инфекция се развива за няколко дни, не така бързо като грипа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

09.04 2020 в 11:50

В БЕЛАРУС без карантина - 861 заразени, 13 починали, 9,5 милиона разхождащи се свободно граждани..
У нас - 611 заразени, 24 починали, 7 милиона в домашен затвор..
И в любимите на НОЩ-а проценти - у нас са заразени 0,0087%... В Беларус - 0,0090%.

От НАСЕЛЕНИЕТО..
 
X

Да помогнем на украинските деца!