Шефът на здравната комисия: Да спрем ''ерата на бакшиша'' в болниците

Само в България и Сърбия все още има тенденция към увеличаване на броя на болничните легла, което е критерий за неправилно изразходвани средства, а не за качество, посочи доц. Антон Тонев

OFFNews 08 ноември 2022 в 16:51 2614 1

Антон Тонев

Снимка БТА/Владимир Шоков

доц. Антон Тонев, председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание

Една от политиките, които водим, е да се промени начинът на заплащане в болниците, да „спрем ерата на бакшиша“, заяви председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание доц. Антон Тонев по време на конференцията „Иновации и добри практики в здравния сектор“, предаде БТА.

По думите му, за да се преустанови тази практика, има бързи и бавни решения, като едно от бързите решения е да продължи целевото дофинансиране на здравната система, както беше при ковид пандемията. За 2023 г. това би струвало 240 млн. лв. Ако искаме да променим трайно и устойчиво ситуацията, пирамидата трябва да се обърне и да се преместят стимулите, които в момента водят към болниците, посочи още Тонев.

Тонев обърна внимание и на разходите в болниците, посочвайки, че във всяка болница 65-80 на сто от разходите са предназначени за заплати, а 10-30 на сто – за ток и вода. Проблемът е в дълговете, натрупани през последните 10 години, които към момента изглеждат необезпечени, добави Тонев. Въпросът е кога и как някой ще заплати тези разходи, каза още той.

Средният брой болнични легла в България е 783 и има тенденция за увеличаване, а в ЕС още през 2005 г. започна трайно намаляване, като средният брой легла в ЕС през 2017 г. е под 600, посочи Тонев. По думите му само в България и Сърбия все още има тенденция към увеличаване на броя на болничните легла, което е критерий за неправилно изразходвани средства, а не за качество. За клиничните пътеки, по които се работи в болничната помощ, Тонев коментира, че трябва да се търси устойчив механизъм за преминаване към въвеждане на диагностично-свързаните групи.

Заплатите в сектора

Средната брутна работна заплата на лекар би трябвало да бъде около 125 процента от средната работна заплата, каза още Тонев. 

В България средната брутна лекарска заплата е 1543 лв., а минималната брутна заплата е 816 лв., посочи председателят на парламентарната здравна комисия.

Така сме планирали нашата здравна системата, че тя позволява да има такива девиации, каза още той и допълни -  Средната брутна лекарска заплата в Германия е между 5700 евро и 8200 евро, при средна брутна заплата за страната близо 4 хил. евро.

По думите му лекарите в Германия получават близо 144 процента от средната за страната заплата. Силно браненото тук допълнително материално стимулиране в Германия отсъства, добави Тонев.

За извънболничната помощ Тонев посочи, че трябва да се запази пациентската листа на общопрактикуващите лекари, да се запази и плащането по капитация, но само за пациенти с хронични състояния. За пациенти в "остри" състояния, трябва да се въведе диференцирано заплащане, добави той.

На фона на негативните тенденции за намаляване на броя на младите лекари, работещи в системата, и намаляването на броя на медицинските сестри, трябва да правим промени сега, но вероятно тези устойчиви промени ще бъдат отложени до следващите избори и евентуално след формиране на мнозинство, което да иска да промени натрупаното статукво, каза още Тонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

1

Jojo123

09.11 2022 в 14:58

Глупости на таркалета. 30% от пътеките се дават за формиране на заплати, и то в най-добрия случай. В тези 30% влизат данъци, осигуровки и т. н. включително и осигуровките на работодателя и всички даначета и отчисления, които могат да ви дойдат на акъла. Остават пари само за основните заплати, които навсякъде в Гомноландия са м/у 720 и 920 лв.По закон управителите на лечебни заведения са длъжни да ви гарантират само основна заплата, останалото е по тяхно усмотрение, представете си!? Техните заплати те сами си ги определят. Господин министъра дори не се доближава до същността на проблема, защото ще засегне непоклатимото статукво от последните 20 и повече години за движението на парите в тази свера.