САЩ забраниха лечението на COVID-19 с хидроксихлорохин

OFFNews 16 юни 2020 в 09:26 7051 1

САЩ отнеха разрешенията за спешна употреба на хидроксихлорохин при тежки случаи на коронавирус, съобщи БНТ.

Според Администрацията по храните и лекарствата (FDA), веществото е опасно, а потенциалните рискове са повече от евентуалните ползи от него.

Вчера главният учен на FDA Дениз Хинтън съобщи в писмо, че вече не е разумно да се смята, че оралното приемане на HCQ (хидроксихлорохин) и CQ (хлорохин) могат да бъдат ефективни при лечението на COVID-19. 

Тя добави: "Нито е разумно да се смята, че известните и потенциалните ползи от тези продукти надвишават техния известен и потенциален риск. Затова FDA отменя употребата за спешни случаи на HCQ и CQ за лечение на COVID-19."

Решението разгневи президента на САЩ Доналд Тръмп, който лансира препарата и дори обяви, че го приема профилактично преди време срещу заразата с новия коронавирус. Пред репортери в Белия дом Тръмп подчерта, че изследвания в други страни показват добрите резултати на лекарството при пациенти с Ковид-19 и че само американските агенции не схващат предимствата на препарата.

Хидроксихлорохинът се прилага от десетилетия срещу малария и за лечение на автоимунни заболявания като лупус и ревматоиден артрит.Искането за отнемане на временното разрешително е постъпило от Гари Дисброу, заместник помощник секретар на управлението за биомедицински изследвания и развитие (BARDA).

Временното разрешително за използване на препарата в болници в САЩ бе издадено през март. Тогава президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че комбинацията от хидроксихлорохин и антибиотика азитромицин "има реалния шанс да се превърне в един от най-значимите пробиви в историята на медицината". По-късно президентът каза, че е започнал да взема хидроксихлорохин превантивно, след като се оказа, че двама служители в Белия дом са заразени с новия коронавирус. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови