САЩ с нов черен рекорд за денонощие - 2228 починали от COVID-19

Китай обяви награда за залавяне на идващи от Русия пътници

OFFNews 15 април 2020 в 07:40 2453 0

Броят на починалите от Ковид-19 в САЩ надхвърли 26 хиляди, според Worldmeter, потвърдени са 614,211 случая на коронавирус, макар че реалното число е много по-голямо, отчасти поради недостиг на тестове. 

Ройтерс съобщи, базирайки се на собствени изчисления, че за едно денонощие са регистрирани рекордните 2228 смъртни случая и броят на починалите е достигнал 28 300, а този на заразените - над 600 хиляди, три пъти повече от всяка друга страна.

В понеделник САЩ съобщиха за близо 1500 нови смъртни случая, свързани с коронавируса, а днес - за нови 1800. Тази статистика е непълна, защото някои щати все още не са предоставили данните си, отбелязва Ройтерс, цитиранат от БТА.

Броят на заразилите се с коронавирус в Канада нарасна с 1383 за едно денонощие - до 27 063 души, обяви здравното министерство на страната, цитирано от ТАСС.

Темповете на нарастване на броя на заразените се увеличават за второ поред денонощие. Досега за наличие на коронавирус са изследвани 454 900 души. Най-много случаи на коронавирус са установени в провинциите Квебек /14 248/, Онтарио /7953/ и Албърта /1870/.

Първият случай на коронавирус в Канада беше регистриран на 15 януари. Оттогава са починали 903 пациенти, а над 8,2 хиляди души са оздравели.

На 9 април премиерът Джъстин Трюдо заяви, че според прогнозите на правителството пикът на епидемията се очаква в края на май, а първата вълна от масови заразявания ще приключи в края на лятото.

Двама губернатори на щати в Бразилия обявиха вчера, че са болни от Ковид-19, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Губернаторът на щата Рио де Жанейро съобщи, че е дал позитивна проба за новия коронавирус. Във видео, публикувано в Туитър, губернатор Уилсон Вицел заяви, че през последните дни не се чувствал добре, имал температура и болки в гърлото, и след като поискал да му бъде направен тест, дал положителна проба за коронавирус.

"Ще продължа да работя. Отново ви призовавам да останете в къщи. Тази болест, както всички виждате, не прави изключение за никого и заразяването е бързо", каза 52-годишният губернатор. Вицел беше един от най-големите поддръжници на самоизолирането и миналия месец наложи ограничения на бизнеса, транспорта и събиранията на хора, за да ограничи разпространението на заразата. Тази седмица той удължи действието на мерките до края на месеца.

Губернаторът на амазонския щат Пара, Елдер Барбалю съобщи във видеозапис в Туитър вчера, че също е дал положителна проба за коронавируса, след като членове на екипа му се разболели, но самият той нямал симптоми. Подобно на Вицел, Барбалю призова хората в щата да си стоят в домовете.

Вирусът "не избира възраст, не избира социална класа. Всеки е изложен и всеки може да се зарази, затова ви призовавам, стойте си вкъщи и ще победим коронавируса", заяви губернаторът.
В Бразилия са потвърдени 25 хиляди случая на коронавирус, а жертвите са над 1500.

Североизточната китайска провинция Хейлунцзян предложи награда до 5000 юана (около 640 евро) за хора, които помагат за залавяне на идващи от Русия пътници, прекосяващи незаконно границата, след тревожно покачване на броя на "внесени" заразени с новия коронавирус, предаде Франс прес.

Опасявайки се от нов епидемичен взрив, след като овладя появилата се през декември епидемия от Ковид-19, Китай от края на март на практика е спрял влизането на чужденци на своя територия и съществено е намалил международните полети. Повечето нови случаи на заразяване са на прибрали се у дома китайски граждани.
Провинция Хейлунцзян съобщи вчера за 79 нови заразени сред пристигащите от Русия, с което общият брой на "внесените" заразени става 326 души. Вчера провинциалните власти обявиха награда от 3000 юана за хора, които сигнализират незаконни прекосявания на границата с Русия и 5000 юана при залавяне на нарушителите и предаването им на властите.

В най-засегнатия от "внесени" заразени град Суйфънхъ и в провинциалната столица Харбин е въведена 28-дневна карантина и тестове за пристигащи от чужбина.
Към днешна дата в Русия по официални данни има 21 102 заразени с новия коронавирус. По оценка на китайското външно министерство в Русия в момента има над 100 000 китайци.

По последни данни общият брой на разболелите се от Ковид-19 в Китай е достигнал 82 295, от които 3 342 са починали, 77 816 са излекувани и изписани от болниците. На лечение продължават да се намират 1 137 пациенти, от които 113 са в тежко състояние.

В Южна Корея общият брой на случаите на коронавирус достигна 10 591, а починалите са 225. От началото на разпространението на коронавируса в страната са излекувани 7 616 души. Отбелязва се, че броят на заразените вече десет поредни дни остава на равнището от около 50 или по-малко. На 29 февруари, в пика на епидемията, това число превишаваше 900. При все това здравните органи са в повишена готовност, посочва Центърът за контрол и профилактика на заболяванията.
ПТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови