Родители на деца с диабет: Критериите за получаване на сензори за контрол на кръвната захар са дискриминиращи

OFFNews 16 февруари 2022 в 12:38 2429 1

Снимка Pixabay

Пациентите с диабет в България са дискриминирани заради критериите за получаване на сензори за контрол на кръвната захар, твърдят в отворено писмо до институциите родители на деца с диабет тип 1 и възрастни със същата диагноза.

Поводът за сигнала им са критериите на НЗОК за компенсиране на инсулинозависим диабет тип 1 и за отпускане на медицински изделия и лекарства.

Според подписалите писмото 500 родители на деца със заболяването и над 140 възрастни със същата диагноза основният проблем са критериите за предписване на сензори за продължително мониториране на нивото на глюкозата.

Какви са аргументите им?

Критериите изключват децата и възрастните, които имат добър гликемичен контрол:

"Не може да има задължителен критерий за гликиран хемоглобин над 8. С това изискване вие директно ни заявявате, че няма никакво значение това, че нашите деца спазват стриктно режим на спорт и хранене, че се подлагат на лишения и спартански живот, за да имат добър контрол и съответно по-малко усложнения в бъдеще. Досега
сме платили хиляди левове от джоба си за сензори за измерване на кръвна захар, допълнителни ленти, инсулинови игли, ленти за кетони и глюкагон, въпреки това, че сме здравно осигурени", пишат инициаторите на отвореното писмо.

Според тях условието за получаване на сензор по здравна каса влиза в пълно противоречие с помпената терапия,  тъй като веднъж се иска висок гликиран хемоглобин за започване на помпена терапия, а след това нисък, за да продължи помпената терапия и за да се отпускат реимбурсирани консумативи за инсулиновите помпи.

Правото само деца под 6-годишна възраст да получават платени от здравния фонд сензори за контрол на кръвната захар дискриминира тези, които са над тази възраст, посочват родителите. 

Проблем е и че не се отпускат сензори за планиране на бременност. Отпускат се само за доказана бременност, но за да се стигне до успешна, доказана бременност, първо трябва да има отличен контрол. Друго противоречие в изискванията, на които трябва да отговарят получателите на сензор е, че не трябва да имат психични/психиатрични диагнози, като аутизъм, предупреждават те.

Според тях трябва да има възможност сензорите да се отпускат също като лентите за измерване на кръвна захар, не от специализирани комисии, които за деца са само 3 за цялата страна, а от всички ендокринолози, за да не се налага пациентите да пътуват до отдалечени населени места, заради бюрократични процедури.

Авторите на писмото твърдят още, че в момента не се реимбурсират иглите за инсулинови писалки и инсулиновите писалки, с които се апликира инсулинът. 

Те настояват за връщане в позитивния лекарствен списък на глюкагона – единственото спешно животоспасяващо средство за борба с тежки хипогликемии, тъй като в момента то не се заплаща от Касата.

Родителите на деца с диабет тип 1 и възрастни пациенти искат в позитивния списък да бъдат включени и лентичките за измерване на кетони в кръвта.

"Ако се прекрати плащането по каса, това означава от семейния бюджет само в рамките на месец да се заделят между 240 и 350 лв. в зависимост от вида на използваните консумативи. Огромен процент от децата и възрастните на помпена терапия са със сензори, които купуват сами от години. Огромен процент от тези хора не покриват критериите за получаване на сензори, заплащани от здравната каса", посочват те.

Авторите на писмото подчертават, че все още няма единна информационна система и статистика за хората с диабет тип 1 у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

lz2jvc

17.02 2022 в 15:06

В списъка с исканията сте забравили да напишете също така издаването на протоколите, сензорите да не бъдат издавани с точно конкретен код към дадена марка сензор. Да бъде като тест лентичките, като отидеш в аптеката да си ги взимаш ти да си избираш за своя апарат. Преди и там така се издаваха протоколите за тест лентичките с определения код и не можеше да избягаш от него и да вземеш друг вид тест лентички