Реакция: Теренът в Горна баня е добро решение за детска болница

OFFNews 02 ноември 2022 в 16:58 975 0

арх. Петкана Бакалова

Снимка За истинска детска болница/Фейсбук

От гражданската организация настояват за създаване на Обществен съвет

Този терен е добро решение на този етап, но ние нямаме скици и карти, каза за БТА Петкана Бакалова, член на националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“ по повод обявения днес терен за изграждане на нова детска болница.

По-рано днес, на брифинг в Министерския съвет, служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев обяви, че избраният терен е 40 дка и се намира в кв. „Горна баня“.

"Има детайли, които трябва да бъдат прецизирани, но виждаме, че държавата рестартира процеса", допълни Бакалова и посочи, че ще настояват за анализи и конкурс за проектиране. "За да няма съмнения, диалогът с обществото трябва да продължи и да се създаде Обществен съвет, който да гарантира гражданското участие", каза още тя.

Според нея трябва да има международен конкурс за проектиране и за строителство, за да бъде гарантирано качеството на сградата, посочи още Бакалова.

За нас, като лекари, самото място на болницата не е от значение, важно е да се осигури комплексна грижа за децата, каза за БТА д-р Благомир Здравков, директор на Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“.

През октомври тази година представители на Българската педиатрична асоциация, на фондация „За доброто“, на Националната гражданска инициатива “За истинска детска болница”, на Националната мрежа за децата, родители, граждани и лекари настояха в националния пресклуб на БТА за спешно изработване на пътна карта за създаването на национална детска болница и Народното събрание и Министерският съвет да я определят за най-важен приоритет на Министерството на здравеопазването, изисквайки ясни срокове и отговорности за създаването ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews