Птичият грип може да се предава между бозайници, установи изследване

Специалисти в САЩ предупредиха да не се консумира сурово мляко, защото може да е от заразени крави

OFFNews 28 май 2024 в 13:09 585 0

лаборатория

Снимка Pixabay

Лаборатория

Мишки, консумирали сурово мляко от заразени с птичи грип крави в САЩ, са се разболели, съобщи ЮПИ, като цитира американско изследване. "Нашите данни показват, че вирусът HPAI A (H5N1) в необработеното мляко може да зарази животни, които консумират продукта", e заключението на научния екип, ръководен от вирусолога Йошихиро Каваока от университета Уисконсин-Медисън.

Резултатите от проучването са публикувани в изданието New England Journal of Medicine.

В края на март за първи път в САЩ бяха откриха следи от птичи грип H5N1 в назални тампони и мляко, получени от млечни крави. Оттогава заразата е открита в много млечни стада в различни щати в страната.

Досега изглежда, че H5N1 не се предава лесно между животните и хората, отбелязва ЮПИ. Известно е, че има само два случая на инфекция с H5N1 при хора, свързани с огнището на болестта при млечните крави в САЩ. Заразени са служители във ферми, които са имали продължителен и близък контакт с животните.

Експертите смятат, че общото предлагане на мляко е безопасно, тъй като при пастьоризацията се извършва топлинна обработка, която унищожава вируса.

Въпреки това консумацията на непастьоризирано мляко може да доведе до риск от предаване на H5N1 на други бозайници, включително и на хора, отбелязва ЮПИ.

За да разберат дали това е вярно, Каваока и екипът му дават на мишки сурово краве мляко, заразено с вируса H5N1. Гризачите са приемали млякото през устата.

Изследователите съобщават, че мишките са показали типични признаци на инфекция, сред които "разрошена козина и летаргия", само ден след като са консумирали млякото.

"Всички животни оцеляха до четвъртия ден, когато бяха евтаназирани, за да се определят нивата на вируса в много от органите им", казват изследователите.

"Открихме високи титри на вируса в дихателните органи (което предполага, че заразяването може да е станало през фаринкса) и умерени нива в няколко други органа - констатации, съответстващи на инфекции, които обикновено се причиняват от вирусите HPAI H5 при бозайниците", отбелязват специалистите.

Високи нива на заразата са открити и в млечните жлези на женските мишки, въпреки че те не са имали лактация, твърдят изследователите.

На базата на получените данни изследователите смятат, че заразяването на бозайниците с вируса на птичия грип може да стане след консумация на краве мляко, съдържащо патогена, ако продуктът не е термично обработен.

Учените подлагат суровото заразено мляко на топлинна обработка, наподобяваща пастьоризация. Данните сочат, че нивата на вируса са намалени до неоткриваеми или едва откриваеми нива, но в някои случаи не са напълно елиминирани.

Екипът на Каваока подчертава, че "условията, използвани в нашето лабораторно изследване, не са идентични с широкомащабната промишлена обработка на сурово мляко (пастьоризация)".

Въпреки това изследването изглежда потвърждава, че реалната опасност от предаване на H5N1 на потребителите се крие в консумацията на сурово мляко.

"Не пийте сурово мляко - това е посланието", казва Каваока пред в. "Ню Йорк таймс".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    Няма коментари към тази новина !

     
    X

    За и против Гей парада