Мишки, консумирали сурово мляко от заразени с птичи грип крави в САЩ, са се разболели, съобщи ЮПИ, като цитира американско изследване. "Нашите данни показват, че вирусът HPAI A (H5N1) в необработеното мляко може да зарази животни, които консумират продукта", e заключението на научния екип, ръководен от вирусолога Йошихиро Каваока от университета Уисконсин-Медисън.
Резултатите от проучването са публикувани в изданието New England Journal of Medicine.
В края на март за първи път в САЩ бяха откриха следи от птичи грип H5N1 в назални тампони и мляко, получени от млечни крави. Оттогава заразата е открита в много млечни стада в различни щати в страната.
Досега изглежда, че H5N1 не се предава лесно между животните и хората, отбелязва ЮПИ. Известно е, че има само два случая на инфекция с H5N1 при хора, свързани с огнището на болестта при млечните крави в САЩ. Заразени са служители във ферми, които са имали продължителен и близък контакт с животните.
Експертите смятат, че общото предлагане на мляко е безопасно, тъй като при пастьоризацията се извършва топлинна обработка, която унищожава вируса.
Въпреки това консумацията на непастьоризирано мляко може да доведе до риск от предаване на H5N1 на други бозайници, включително и на хора, отбелязва ЮПИ.
За да разберат дали това е вярно, Каваока и екипът му дават на мишки сурово краве мляко, заразено с вируса H5N1. Гризачите са приемали млякото през устата.
Изследователите съобщават, че мишките са показали типични признаци на инфекция, сред които "разрошена козина и летаргия", само ден след като са консумирали млякото.
"Всички животни оцеляха до четвъртия ден, когато бяха евтаназирани, за да се определят нивата на вируса в много от органите им", казват изследователите.
"Открихме високи титри на вируса в дихателните органи (което предполага, че заразяването може да е станало през фаринкса) и умерени нива в няколко други органа - констатации, съответстващи на инфекции, които обикновено се причиняват от вирусите HPAI H5 при бозайниците", отбелязват специалистите.
Високи нива на заразата са открити и в млечните жлези на женските мишки, въпреки че те не са имали лактация, твърдят изследователите.
На базата на получените данни изследователите смятат, че заразяването на бозайниците с вируса на птичия грип може да стане след консумация на краве мляко, съдържащо патогена, ако продуктът не е термично обработен.
Учените подлагат суровото заразено мляко на топлинна обработка, наподобяваща пастьоризация. Данните сочат, че нивата на вируса са намалени до неоткриваеми или едва откриваеми нива, но в някои случаи не са напълно елиминирани.
Екипът на Каваока подчертава, че "условията, използвани в нашето лабораторно изследване, не са идентични с широкомащабната промишлена обработка на сурово мляко (пастьоризация)".
Въпреки това изследването изглежда потвърждава, че реалната опасност от предаване на H5N1 на потребителите се крие в консумацията на сурово мляко.
"Не пийте сурово мляко - това е посланието", казва Каваока пред в. "Ню Йорк таймс".
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Танас
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)
Деспин Митрев
Бивш депутат на ИТН внезапно оглави партията на Божков
Деспин Митрев
Румъния влиза в Шенген на 1 януари, увери премиерът Чолаку
Johnny B Goode
Русия за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета по Украйна (снимки, обновява се)