Проучване: Средиземноморската диета е най-полезна по време на бременността

OFFNews 24 август 2023 в 16:45 992 0

бременност

Снимка Pixabay

Данни на Изследователския център за фетална медицина BCNatal към Университета на Барселона в Испания

Според ново клинично проучване майките, които са спазвали средиземноморска диета по време на бременността, са подобрили когнитивното, социалното и емоционалното развитие на децата си на 2-годишна възраст в сравнение с децата, чиито майки не са спазвали тази диета, съобщи Си Ен Ен.

"Въпреки предишните данни, които предполагат връзка между неблагоприятния начин на живот и по-лошото невроразвитие на децата, нито едно предишно проучване не е оценявало дали начинът на живот подобрява невроразвитието", казва съавторът на проучването д-р Франческа Кровето от Изследователския център за фетална медицина BCNatal към Университета на Барселона в Испания.

"На втората година мозъкът на децата събира част от ползите, които са получили от адекватното хранене по време на вътреутробния си живот", казва д-р Мигел Мартинес Гонсалес, професор по превантивна медицина и обществено здраве в Университета на Навара в Памплона, Испания.

"Нито един друг модел на хранене не притежава толкова впечатляващи научни доказателства, колкото традиционната средиземноморска диета", категоричен е Гонсалес, който е и професор по хранене в Харвардското училище за обществено здраве "Т. Х. Чан" в Бостън.

Средиземноморската диета, която се характеризира с готвене на растителна основа, е доказала в проучвания, че намалява риска от диабет, висок холестерол, деменция, загуба на паметта, депресия и допринася за по-силни кости, по-здраво сърце и по-дълъг живот.

Според проучването децата на майки, които са посещавали курс за намаляване на стреса по време на бременността,  са постигнали по-високи резултати по отношение на социалното и емоционалното благополучие като малки деца в сравнение с децата на майки, които не са преминали обучението.

"Стресът не е просто усещане, той е чувство, което отеква в нашата ендокринна, нервна и имунна система", казва д-р Дейвид Кац, специалист по превантивна медицина и медицина на начина на живот, основал нестопанската организация True Health Initiative, глобална общност от експерти, посветила се на основаната на доказателства медицина на начина на живот.

"Съществуват промени в нивата на хормоните при стрес и не бива да се изненадваме, че вариациите в майчините хормони имат отражение върху развитието и здравето на плода и новороденото", подчертава Кац. "Надявам се, че това проучване дава на хората дълбока оценка за това каква невероятна възможност има да използваме начина на живот като лекарство по време на бременността, за да дадем на нашите новородени възможно найдобрия старт“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика