Проучване: Парацетамолът създава риск от инфаркт или инсулт за хипертониците

OFFNews 08 февруари 2022 в 09:35 5860 0

Снимка Getty Images

Продължителната употреба на парацетамол създава риск от инфаркт и инсулт за хората с високо кръвно налягане, сочи ново проучване на университета в Единбург, цитирано от Би Би Си.

Учените обаче успокояват, че приемането на болкоуспокояващо за главоболие и треска е безопасно.

Други експерти твърдят, че са необходими по-задълбочени изследвания, с по-голяма група хора и за по-дълъг период от време, за да се потвърдят констатациите.

Парацетамолът е широко използван като краткосрочно средство за лечение на болка, но често бива предписван за контрол на хронична болка, въпреки малкото доказателства за ползата от него при дългосрочна употреба.

Проучването на експертите от Единбург, Шотландия, проследява 110 доброволци, две трети от които приемат лекарства за високо кръвно налягане или хипертония.

По време на изследването те са били помолени да приемат 1 таблетка парацетамол четири пъти дневно в продължение на две седмици - обичайна доза за пациенти с хронична болка - и след това плацебо за още две седмици.

Проучването показва, че парацетамолът повишава кръвното налягане и е "един от най-важните рискови фактори за инфаркти и инсулти", твърди клиничният фармаколог от Единбург проф. Джеймс Диър.

Изследователите съветват лекарите, при пациенти с хронична болка, да започват с възможно най-ниска доза парацетамол и да следят внимателно тези от тях, които са с високо кръвно налягане и риск от сърдечни заболявания.

Водещият изследовател д-р Иън Макинтайър, консултант по клинична фармакология в NHS Lothian подчертава, че „не става дума за краткосрочна употреба на парацетамол при главоболие или треска".

"Остават много неизвестни"

Д-р Дипендър Гил, преподавател по клинична фармакология и терапия в Сейнт Джордж, Лондонския университет, казва, че изследването, публикувано в списание Circulation, е установило „рядко, но значимо повишаване на кръвното налягане, макар че остават много неизвестни".

„Първо, не е ясно дали наблюдаваното повишаване на кръвното налягане ще се поддържа при продължителна употреба на парацетамол. Второ, не е известно със сигурност дали всяко повишаване на кръвното налягане, което се дължи на употребата на парацетамол, би довело до повишен риск от сърдечносъдови заболявания", казва той.

По-рано голямо американско проучване установи връзка между продължителната употреба на парацетамол и повишения риск от сърдечни пристъпи, но не доказа причинно-следствената връзка.

Екипът учени от Единбург обяви, че не може да обясни как парацетамолът може да повиши кръвното налягане при продължителна употреба, но неговите констатации вероятно ще доведат до преразглеждане на дългосрочните предписания на парацетамол.

Доскоро парацетамолът се смяташе за по-безопасен от ибупрофена, за който по-рано бе доказано, че повишава кръвното налягане при определени групи хора.

Британската кардиологична фондация, която финансира проучването, обяви, че лекарите и пациентите трябва да бъдат предпазливи дори с лекарства, които се считат за "относително безвредни като парацетамола“.

Д-р Ричард Франсис от Международната асоциация за инсулт коментира, че са необходими допълнителни изследвания при хора със стабилно кръвно налягане, за по-дълъг период от време, "за да се потвърдят рисковете и ползите от по-широко използване на парацетамола".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !