Проучване: Отслабването с лекарства не дава трайни резултати, може да предизвика зависимост

OFFNews 15 декември 2023 в 13:00 1490 0

Zepbound

Снимка Скрийншот

Zepbound

Новото поколение лекарства за затлъстяване често води до драматична загуба на тегло, но много пациенти се чудят какво се случва, когато спрат лечението. Проучване, публикувано в Journal of the American Medical Association, дава отговор: при спиране на медикамента голяма част от теглото се възстановява, има опасност от създаване на дългосрочна зависимост от лекарствата.

​Изследването се основава на седмични инжекции на тирзепатид, съединението в новото лекарство за отслабване Zepbound на Eli Lilly, което беше одобрено от Съединените щати миналия месец, съобщава Франс прес.

За 36 седмици 670 възрастни постигат значителна средна загуба на тегло от 20,9%. ​След това групата е разделена на две, като половината продължава да приема Zepbound, а другата половина получава плацебо.

​За 88 седмици пациентите на плацебо възвръщат почти половината от теглото, което са загубили, завършвайки с 9,9% по-ниско тегло от изходното ниво.

Тези на Zepbound продължават да губят тегло, завършвайки с 25,3% процента по-ниско тегло от това, с което влизат в проучването.

Доброволците в изследването са предимно жени на средна възраст 48 години, като средното тегло в началото е било 107,3 ​​килограма (236,6 паунда).

Всички участници са насърчавани да консумират по 500 калории по-малко всеки ден, отколкото са изгорили, и да отделят поне 150 минути за упражнения седмично.

Резутатите от проучването показват, че чести нежелани реакции са стомашно-чревните проблеми, включително гадене, диария, запек и повръщане.

Авторите на изследването, ръководени от Луис Арън от Weill Cornell Medicine, Ню Йорк, казват, че резултатите „подчертават необходимостта от продължаване на фармакотерапията за предотвратяване на възстановяването на теглото и поддържане на редуцираното тегло."

​Анализът потвърждава установеното от четири предишни проучвания, които показват, че "след спиране на лекарствата, включително мощните препарати против затлъстяване като семаглутид, теглото се възстановява значително".

Семаглутид е активната съставка в Ozempic и Wegovy на Novo Nordisk, които, подобно на Zepbound, са примери за така наречените "GLP-1 агонисти", които имитират функцията на хормона, който отделя инсулин, забавят освобождаването на стомаха и потискат апетита.

Zepbound също съдържа молекула, която действа като чревния хормон GIP.

​В отговор на проучването Джеф Емик от Lilly посочва в изявление, че „пациентите, доставчиците и обществеността невинаги разбират, че затлъстяването е хронично заболяване, което често изисква непрекъснато лечение, което може да означава, че лечението се спира, след като целите за тегло са постигнати."

Проучвания показват, че агонистите на GLP-1 намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, свързани със затлъстяването, но повишават риска от стомашно-чревни проблеми.

Въпреки че честотата на сериозни проблеми като стомашна парализа е ниска, някои експерти се опасяват, че употребата на лекарствата в продължение на години или десетилетия може да промени съотношението полза-риск.

Разходите също могат да бъдат възпиращи. Zepbound струва $1059,87 на месец, а застрахователните компании често не покриват лекарствата за отслабване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика