Проучване: имунизираните с ''Джонсън и Джонсън'' могат да получат бустерна доза РНК ваксина

OFFNews 14 октомври 2021 в 13:49 10360 0

Хората, които са имунизирани с еднодозовия препарат на "Джонсън енд Джонсън", могат да получат бустерна доза от РНК ваксина, сочат предварителни данни от американско проучване, цитирано от АФП и Асошиейтед прес.

Изследването е финансирано от Националните здравни институти на САЩ. Целта е да се проверят възможностите за "смесване" на векторна и РНК ваксина срещу новия коронавирус - поставяне на бустерна доза от препарат, различен от този при първоначалната имунизация. В момента в САЩ не е разрешено да се поставят два различни типа ваксини срещу COVID-19.

В изследването участват 458 възрастни, на които е инжектиран един от трите препарата, разрешени за употреба в САЩ ("Пфайзер","Модерна" или "Джонсън енд Джонсън") преди най-малко 12 седмици.

Всяка от тези три групи е разделена на още три, за да получат съответно по една от ваксините като бустерна доза. Общо във всяка от деветте групи има по около 50 души.

Учените анализират нивото на антителата 15 дни след инжектирането на бустерната доза.

При доброволците, които са ваксинирани с препарата на "Джонсън енд Джонсън", нивото на антителата се увеличава четири пъти след поставянето на бустерната доза от същия препарат. Ваксинирането с нова доза, но с препарата на "Пфайзер", увеличава антителата 35 пъти, а с "Модерна" - 76 пъти, сочат данните от проучването.

Освен това "не е установен проблем със сигурността", уточняват учените.

Данните от изследването са предварителни и предстои да бъдат разгледани отново.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови