Промените в заплащането на онколекарствата минаха на първо четене

OFFNews 25 януари 2024 в 11:41 578 0

парламент

Снимка БГНЕС

Пленарно заседание

Депутатите приеха на първо четене законопроектите за промени в Закона за здравното осигуряване, с които се регламентира заплащането на онколекарствата за болниците от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Законопроектите са внесени от народни представители от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и от ГЕРБ-СДС.

С първият законопроект, с вносител Васил Пандов от ПП-ДБ, се предвижда НЗОК да заплаща лекарствените продукти на стойност, изчислена на база най-ниската стойност на единица активно вещество по международно непатентно наименование (INN), и лекарствена форма от средноаритметичната стойност на единица активно вещество.

В проекта с вносител Костадин Ангелов се предвижда НЗОК да не може да заплаща лекарствените продукти на стойност по-висока от най-ниската стойност между последно действащите рамкови споразумения и средно претеглената стойност, заплатена от НЗОК през предходната година за всеки лекарствен продукт, и стойността, на която лекарственият продукт е доставен на болниците.

Против предложените формули за ценообразуване се обявиха депутатите от "Има такъв народ" (ИТН) и "Възраждане". 

Според проф. Андрей Чорбанов от ИТН основната схема при ценообразуване не се променя, "независимо от различните погледи в законопроектите". "Остава впечатлението, че все още не може да се намери рационалната форма за заплащане на лекарствени средства от НЗОК, трябва по-радикален и различен подход за честно ценообразуване", заяви той по време на изказванията.

Мария Генчева от "Възраждане" коментира, че предложените промени не решават проблема с липсата на контрол. "Докато не се установи система за контрол по веригата на доставка и заплащане, ще продължи източването на НЗОК, което за 2023 г. е за стотици милиони", каза тя.

Двата законопроекта използват различна формула за това, което НЗОК трябва да плаща и целят постигане на баланс – хем да имаме медикаменти, хем да не се изразходва ненужно много реурс за придобиването им. В момента ситуацията не се контролира добре. Резултатът може лесно да се види, когато се получи анализът на бъдещите разходи. На второ четене ще помоля, който и да е от вас да попита според формулите, които са предложени, какъв е общият ефект върху бюджета на Касата. Двата законопроекта имат различен финансов ефект, окончателният вариант трябва да бъде максимално справелдлив за всички по веригата и да спестява възможно най-много средства на здравния фонд, посочи в отговор на колегите си от ИТН и "Възраждане" депутатът от ПП-ДБ Александър Симидчиев.

Депутатите гласуваха на първо четене и Законопроекта за промени в Закона за здравното осигуряване внесен от Божидар Божанов от "Продължаваме промяната - Демократична България", с който се предвижда електронното връчване да бъде единствен начин за предоставяне на документи в РЗОК, за да се намали административната тежест за лекарите. По време на обсъждането в Комисията по здравеопазването предложенията не бяха подкрепени от Българския лекарски съюз и Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Против промените се обявиха отново ИТН и "Възраждане", с аргумента, че системата на здравеопазването не е готова да премине изцяло към електронен вариант и ще се повтори "печалният опит от въвеждането на е-рецептите". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика