Проф. Попов: Една от причините за високата смъртност от COVID у нас е недостигът на специалисти

Лечението с моноклонални антитела е ефективно. След час вливане пациентът си тръгва здрав, вирусът е неутрализиран, посочи инфекционистът

OFFNews 21 февруари 2022 в 09:29 14405 1

Снимка Александра Маркарян

„Една от причините за високата COVID смъртност у нас е недостатъчният ресурс в болниците“, каза проф. Георги Попов, експерт по инфекциозни болести в УМБАЛ „Софиямед“ в София и ръководител на коронавирусното звено.

Според инфекциониста е тривиално да се обяснява високата смъртност с това, че населението ни е застаряващо и много болно. 

„В COVID отделенията работят предимно млади хора, специализанти. Възрастните се отдръпнаха от работата в тези звена, поне в началото на пандемията. Те ръководят на заден план лечението, но нуждата от специалист на място е много важна, особено ако пациент се влоши“, каза Попов и даде пример: Ако един болен се влоши, обикновено вечерно време, лекарят трябва да отиде при него, да му сложи маската. Това най-често са възрастни хора с деменция, които махат маската си, защото им пречи. Това обаче още повече задълбочава хипоксията. Не всички колеги имат усет и не могат да се справят", обясни той.

По думите на професора в момента в интензивните отделения се лекуват предимно възрастни над 70 г., с придружаващи заболявания, неваксинирани.

Друга предпоставка за по-високата смъртност е фактът, че не се работи по единен протокол за лечение на коронавирусната инфекция:

"Има единен протокол, публикуван в сайта на МЗ и БЛС, но той не е задължителен, а пожелателен. Никой няма смелостта да наложи единен протокол, който да се изпълнява от всички болници. Друга причина е, че болниците са различни: има амбулаторно болни и хоспитализирани болни с различно лечение; ваксинирани и неваксинирани болни; кислородозависими и некислородозависими. При всички тях подходът трябва да бъде различен", каза експертът.

Проф. Попов смята, че заболеваемостта трайно намалява, такава е ситуацията и в отделението, което той ръководи. По-голяма част от хоспитализираните са неваксинирани възрастни. Той обаче отчита, че в извънболничната помощ все още има натиск.

Инфекционистът сподели и опита си от лечението с моноклонални антитела. Пациентите не се хоспитализират, а престояват около час в лечебното заведение, докато трае вливането на антителата, и по думите на професора си тръгват здрави. 

"Вирусът се неутрализира и от 50-те пациенти, които сме лекували нито един не е постъпил в болница или починал", каза проф. Георги Попов.

Според него инфекцията вече предизвиква по-леко заболяване и ще се лекува основно в амбулаторни условия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови