Проф. Кюркчиев: С маски няма да стане, по-добре е хората да се ваксинират

Тенденцията е вирусът да се опитомява - заразява много хора, без да предизвика тежки последствия за тях, обясни имунологът проф. Доброслав Кюркчиев

OFFNews 21 юли 2022 в 09:01 2814 0

проф. Доброслав Кюркчиев

Снимка УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

проф. Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

"Вместо да хвърляме усилия в мерки, по-добре да положим усилия повече хора у нас да се ваксинират. Няма да стане с маски", каза по БНР проф. Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Той цитира данни от за ефективността от ваксинацията в САЩ: 75 на сто от ваксинираните възрастни хора над 70 г. са предпазени от хоспитализация. Тоест 25 на сто от тях може да влязат в болница. При ваксинираните хора до 50 години - 94 на сто са предпазени от хоспитализация. 6 на сто от тях могат да влязат в болница.

За ефективността на ваксините

Профилът на постъпващите в лечебно заведение пациенти е следният - възрастни, с три или повече придружаващи заболявания, една трета от тях - имуносупресирани (с потиснат имунитет). Винаги има и изключения от това, но тези изключения при Омикрон стават все по-малко. Тоест - идеалният вариант е - Омикрон и хората да се ваксинират. И това да става през 6 - 8 месеца", заключи имунологът.

Всичко друго е нередно и неправилно. По отношение на това, че хора с по две и три дози са отново заразени, трябва да правим разликата - болен в болница или заразен, или заразен и само на домашно лечение, обясни той.

Според проф. Кюркчиев мерило за това дали ни пазят или не ваксините са именно данните, че при 94 на сто от хората ваксините предпазват от тежко болнично лечение. "Трябва да си дадем ясно сметка, че най-важното е как боледуваме, а не дали се заразяваме, изтъкна той и добави - "Да, за оригиналния китайски вариант - Ухан, ваксините имаха пробив само 0,1 %, но сега при Омикрон варианта пробивът е 65 %.

Тоест - шансът да се заразят сега ваксинирани и преболедували е огромен. Но да прекарат тежко заболяването - не. Пет дни на домашно лечение с температура не ти дава правото да казваш, че ваксините не работят, твърди професорът.

За Омикрон и подвариантите му

Имунологът поясни каква е актуалната картина на циркулиращите подварианти на Омикрон в момента:

Това са - ВА.5 и ВА.4, като ВА.5 е преобладаващият подвариант и в България. Вече над 65 на сто от пробите у нас са на ВА.5. 3,6 % се очаква да влязат в болница при този вариант. Това са данните за Европа, САЩ и ЮАР. От тях 1% го карат тежко. На "пророците на Апокалипсиса" това няма да им хареса - но, вълната отминава, така е и в Португалия, откъдето започна всичко. САЩ, Франция, Германия и Италия са стационирани. Тенденцията е, че вирусът се опитомява - заразява много хора, без да предизвика тежки последствия за тях, каза проф. Кюркчиев.

За мерките

Никога не съм одобрявал противоепидемични мерки, които ограничават личните свободи. Европа не е Китай... С този вид възприемане Европа губи душата си, а не си струва заради варианта Омикрон, това да се случва. Нищо не налага в сегашната ситуация носенето на маски и стоенето в карантина и не смятам, че това е адекватна мярка. Мисля, че това е един остатъчен период, който е крайно време да го преодолеем и да се върнем през 2018 година", коментира професорът. 

Кога да си поставим бустерна доза

Хората могат да си поставят втората бустерна доза на есен. Разумно да има 6 до 8 месеца между дозите. Аз лично така ще постъпя. И да - не си отлагайте ваканцията в Гърция през септември - аз няма да го направя, посъветва имунологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!