Проф. Кантарджиев: За три дена починалите с COVID-19 у нас достигат броя на загиналите при атентати в Кабул

OFFNews 30 август 2021 в 10:30 5528 0

Снимка Архив/БТА

В момента сме на първо място в ЕС по смъртност от COVID-19. За три дена достигаме броя на починалите при поредица атентати в Кабул, а това не е малко, каза по Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинациите към Столична община.

Той уточни, че става дума за брой починали от коронавирус спрямо брой население.

Професорът отново критикува управлението на епидемията от новия екип на здравното министерство като посочи, че контролът върху спазването на противоепидемичните мерки е трябвало да се затегне още в края на юли и да следват собствения си план.

Не трябваше да стигаме до червената зона и да пропускаме тези 100 летни дни, когато трябваше да се ваксинират максимален брой хора, подчерта той и допълни - Преди по-малко не ни слушаха, сега нещата се ръководят основно политически, а уж щеше неполитически и прозрачно да се управлява пандемията и да няма умрели.

Кои са по-защитени ваксинирани или преболедували?

Доказано е, че 0,7% от 1000 преболедували може да се разболеят втори път. На 1000 ваксинирани 40-50 може да разболеят леко, но могат да разпространяват вируса поне няколко дни, докато той е в носоглътката, посочи специалистът.

Около 5% от ваксинираните могат да се заразят, целта на ваксинацията е да намалим до минимум вероятността от тежко боледуване и влизане в болница. Ако си ваксиниран ще изкараш по-леко, в 85% няма да се заразиш.

Да се прави ли трета доза ваксина?

СЗО казва, че още е рано и няма достатъчно данни. Те разглеждат морално-етично въпроса - Африка не е ваксинирана, докато богатите страни слагат трета доза, коментира микробиологът.

Моето мнение е че, преболедуването, ако не си изкарал инфекцията много тежко и не си лекуван с кортизон, дава имунитет, както и двете ваксинации. Този имунитет се задържа с години, а според някои учени и до живот, каза професорът и допълни, че макар антителата да спадат, клетъчният имунитет произвежда антитела при среща с вируса.

Как да започне учебната година?

Кантарджиев посочи, че МЗ и МОН имат достатъчно опит с обучението в условия на пандемия и застава зад тяхното решение. Трябва да се балансира между риска за здравето и за "отъпяването", подчерта той.

По думите му изискването студентите на МУ Пловдив да са ваксинирани е много уместно, тъй като тези млади хора ще се обучават в болнична среда и ще контактуват с пациенти:

Ректорът на университета е жена и имаше много по-мъжко поведение от други ректори. Проф Мурджева е прекрасен имунолог и микробиолог и е запозната с рисковете, посочи Кантарджиев.

Да има ли задължителна ваксинация за определени групи?

Според професора хората не бива да бъдат задължавани, а убеждавани да се ваксинират. Крайно наложително е това да се случи с персонала на социалните домове, смята той. Кантарджиев даде пример с Велико Търново, където има епидемични взривове в такива домове. Наложително е и да се ваксинира медицинския персонал, тъй като той работи с рискова група, подчерта микробиологът и съобщи, че от секвенирани 400 проби в Националния център по заразни и паразитни болести, почти всички са Делта вариант

По повод декларацията на ИТН, прочетена от проф. Чорбанов в Народното събрание, в която ваксинацията беше наречена "тирания" проф. Кантарджиев лаконично коментира:

"Проф. Чорбанов да си гледа ваксините, които не може да направи за грипа, и тези за коронавируса, за които говори от 15 месеца, а никакви ги няма."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови