Солеността на Черно море спада рязко заради разрушаването на Каховск

OFFNews 14 юни 2023 в 09:13 9214 6

Снимка Красимир Крумов

В района на одеския плаж "Ланжерон" солеността на морската вода вече е 2,9 пъти под нормалното.

Солеността на Черно море рязко е спаднала след разрушаването на Каховската водноелектрическа централа, а съдържанието на желязо надвиши нормата. Това съобщиха от украинския щаб за ликвидиране на последствията от инцидента, цитирани от Радио Свобода и руското издание "Кедр".

Според публикациите от вторник, специалисти са взели проби от морската вода на три места край Одеса. В село Новая Дофиновка солеността е била 2,7 пъти под нормата. На популярните одески плажове Ланжерон и Болшой фонтан - 2,9 пъти "по-сладко". Също така експертите са регистрирали аномално съдържание на желязо във водата - съответно с отклонения от нормата 9, 5,2 и 3,4 пъти.

Екологът Евгений Симонов, който в Русия е обявен за чуждестранен агент, отбелязва, че намаляването на солеността недвусмислено се свързва с разрушаването на Каховската ВЕЦ. „В морето са се излели повече от 10 кубически километра прясна вода, която сега се смесва с морската. Годишният дебит на Днепър е около 55 кубически километра, а тук имаме наведнъж 10 кубически километра за седмица“, коментира Симонов пред "Кедр".

И по-рано еколози предупреждаваха за опасността от навлизане на вода от водноелектрически централи в морето. Обезсоляването на Черно море може да предизвика цъфтеж на опасни синьо-зелени водорасли, които потискат естествената флора на водоема. Освен това в морето могат да попаднат токсични вещества от канализацията и сметищата.

След разрушаването на Каховската водноелектрическа централа на брега на Черно море в Одеса, тя донесе много боклук, мръсотия, растения и различни предмети. Във водата са намерени тела на животни и мъртви риби.

Администрацията на Херсонска област съобщи, че площта на наводненията в региона е намаляла почти наполовина - от 139 на 77,8 квадратни километра. Ръководителят на областната държавна администрация Херсон Александър Прокудин каза, че към момента са наводнени около 55 000 хектара гори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

6

edin slep

14.06 2023 в 16:29

Момци, това не ви е леген с вода, морето е по-сложно. Притока на прясна вода намалява солеността в северозападната част на морето, за това се очаква там освен много замърсяване да има и проблем с водораслите, който ще задуши и без това подложения на натиска живот в морето.

Смятайте, че там и без това има голям приток от сладка вода от реката, а сега е още по-голям, ще отнеме време да се нормализират нещата.

1000

5

Танас и аз

14.06 2023 в 15:03

Обемът на Черно море е 547000 куб. км. Тоест почти 55000 пъти повече от язовир Каховка. Тоест не 3,3 процента, а дори по - малко от 2 промила.

11619

4

Танас

14.06 2023 в 12:32

При все че това е невъобразима (но не и нечувана за орките) катастрофа по долното течение на Днепър, не е ли по-добре журналистите да не дирят под вола теле... Обема на целия язовир е около 3.3% от обема на Черно Море - та колко да падне тая соленост? При устието на реката определено нещата са много зле, но все ми се чини, че не биха променили драстично цялото море.

Украинците трябва да мислят, как да оправят тая и още много каши, които малоумните ватници несъмнено ще им забъркат. Няма място за вайкане сега, но няма нужда и да ги учим, как да работят в стресови ситуации. Мисля, показаха достатъчно на света, как се прави.. Успех! И да се пазят!

345

1

Джендо Джедев

14.06 2023 в 09:45

Рашняците, обаче, не се интересуват от екология. Важното е да има самогон!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки