Рискът от замърсяване на морето след ''Каховка'': всички налични данни към момента

OFFNews 13 юни 2023 в 20:00 11083 2

Към момента няма данни за замърсяване на българското крайбрежие

Снимка БГНЕС

Към момента няма данни за замърсяване на българското крайбрежие

Министърът на туризма Зарица Динкова изпрати писмо до концесионерите на плажове, в което ги информира за предприетите действия във връзка със създалата се ситуация след разрушаването на язовирната стена на „Каховка“ и ги призовава за активна позиция при всяка ситуация, в която преценят, че имат нужда от съдействие.

Динкова проведе работна среща в петък в Министерството на туризма, по време на която беше създадена организация за координирани действия с Министерството на околната среда и водите във връзка с изразените притеснения за потенциална опасност от замърсяване на българското Черноморие.

За тази цел Министерството на туризма изиска ежедневна информация от МОСВ, където постъпват обобщени данни за състоянието на водите в акваторията на Черно море, както и ежеседмична сводка от МВР за безопасността по плажовете по българското крайбрежие.

Къде се подават сигнали?

„Няма данни за замърсяване към момента. За протичането на един успешен и спокоен летен сезон е от изключително значение да опазим непокътнат туристическия продукт на България и всички български черноморски плажове чисти и безопасни за туристите. Разчитаме на партньорството си с Вас и Ви приканваме при всеки случай, в който прецените за необходимо, без колебание да подавате сигнали, за да можем с общи усилия да реагираме своевременно при евентуални признаци на замърсяване по бреговата ни ивица“, пише в писмото, с което министърът се обърна към концесионерите и наемателите, които стопанисват българските плажове.

Сигналите могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: [email protected] Компетентните екипи на Министерството на туризма са в готовност за съдействие.

Към момента няма данни за замърсяване на българското крайбрежие

Няма данни за замърсяване и превишени стойности към настоящия момент в района на българското черноморско крайбрежие след разрушаването на язовир "Нова Каховка", разположен на река Днепър в Украйна. Това показват данните от засиления мониторинг, който министърът на околната среда и водите възложи още на 8 юни.

Мониторингът проследява потенциалното въздействие на водите по течението на река Днепър върху Черно море. До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели – нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий 137 и тритий.

Въпреки това, Министерството на туризма и компетентните институции – МОСВ, Басейнова дирекция „Черноморски регион“ (БДЧР) – Варна, Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и Областната администрация на Област Варна са в готовност да реагират своевременно на всяка потенциална тревожна ситуация, свързана със замърсяване на българските крайбрежни морски води.

По актуалните официални данни на Управлението по екология и природни ресурси към Киевската областна държавна администрация основните показатели по екологичната ситуация са в нормални граници и не е констатирано наличие на завишени стойности на замърсяване вследствие на наводненията, причинени от терористичния акт срещу язовир „Каховка“. От официалния информационен портал на "Херсонводоканал" и "Инфоксводоканал Одеса" се съобщава, че питейната вода в посочените градове отговаря на необходимите норми. Ежедневните проби показват, че няма замърсяване.

В Молдова няма данни за настъпили преки неблагоприятни последици.

Къде да следим състоянието на водите в акваторията на Черно море

Българските дипломатически и консулски представителства в Украйна, Румъния и Молдова следят обстановката с повишено внимание. Българското Министерство на околната среда и водите получава ежедневна информация за развитията по казуса и е в непрекъсната връзка с Министерството на туризма.

МОСВ възложи математическо моделиране на потенциалното разпространение на петното към българското Черноморие.

Ежедневна информация относно състоянието на водите в акваторията на Черно море можете да следите на сайта на РЗИ тук и тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

2

avitohol

14.06 2023 в 09:21

Добре де колко трябва да ни е тъпо държавното управление. Да обещаваш съдействие е добре, ама това да е основния акцент на новините по всички медии в началото на летния сезон си е направо държавна измяна. Приходите от туризъм за целия сезон искат тея глупаци да прецакат. Пускат се самозвани професори, че и от други държави да ми казват от къде щели да минат водите и дрън дрън. До преди 30 години мръсния канал на целия Бургас се изливаше в морето точно на централния плаж и след следобед плуваха фашите ама морето не беше мръсно. По черноморието половината населени места, че и Варна заустват мизерията си в морето. Но да казваме че Украинските лайна може да дойдат и да стане еко катастрофа всеки ден по всички телезии и сайтове е голям проблем, въпреки че нищо не могат да предвидят реално дали въобще някога ще стане. Загубена нация със загубена стратегия дори и за приходи в държавата ако щеш ако се провали туристическия сезон. Относно концесионерите са капка в морето на оборота на туризма.

22548

1

dolivo

13.06 2023 в 21:41

да помагат мутрите, пардон, концесионерите, защото няма да им спасяваме гъзовете , ако няма туристи заради мръсотия
 
X

Да помогнем на украинските деца!