Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Проф. Кантарджиев: Не се задава нова вълна на COVID-19 през лятото

Най-силен имунитет имат хората, които са преболедували и са се ваксинирали, каза експертът

OFFNews 01 юли 2021 в 09:40 3926 0

Снимка БТА/Цветомир Петров

През лятото не се задава нова вълна на COVID-19. Това се случва благодарение на мерките, които бяха през пролетта и че те се спазваха, заяви по BTV проф. д-р Тодор Кантарджиев, консултант по процеса на ваксинация в Столична община.

„Смъртните случаи са малко, което е много добре. През това време трябва да си починем заради психическата умора, която се натрупа през последните месеци. Ваксинирането е най-важно - това е единственият начин да преборим заразата и третото нещо е контролът на границите и на клъстерите. Единичните случаи трябва да бъдат овладявани и в магазините, където се събират много хора, да се носят маски“, допълни той.

Кантарджиев обясни, че данни на СЗО за Русия показват, че там има увеличение с една трета на случаите, което не е характерно за лятото. Той обаче обясни ситуацията в тази страна с недоверието към ваксините и ниския брой имунизирани срещу коронавируса.

„При условие, че персоналът на курортите ни е ваксиниран, не очаквам голяма опасност от руските туристи“, добави той и отбеляза, че България е единствената държава, в която можеш да си избереш ваксина.

Професорът съобщи, че през уикенда изнесените ваксинационни центрове в парковете няма да работят заради горещото време, но такива ще има в някои столични молове и две от читалищата.

„Ако настъпи мутация във вируса и се изисква промяна във ваксината, то препаратите за имунизация, които България ще получи през 2022 г. и 2023 г., ще бъдат подобрени. Няма необходимост от трета ваксина“, заяви Кантарджиев.

Професорът цитира изследване, според което на 1000 души 7 могат да заболеят втори път и да изкарат инфекцията тежко.

"Ако си прекарал болестта средно тежко, без интензивно лечение и нужда от кислород, имунитетът ти е траен. Ако си го боледувал много тежко, вирусът е потиснал имунната система и имунитетът не е силен и траен", обясни микробиологът.

По думите му хора, които са боледували и след това са се ваксинирали, имат най-силен имунитет. 

Проф. Кантарджиев обърна внимание върху забавения темп на ваксинация и посочи, че недоверието към ковид-ваксините заплашва изпълнението на имунизационния план при децата. Той подчерта, че в момента циркулират ентеровируси, при които основни симптоми са високата температура и болките в гърлото. По думите му това се сезонни вируси, които отшумяват за 2-3 дни, но могат да се избегнат, ако се спазва лична хигиена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews