Quantcast

Проф. Кантарджиев: Ако отново има пик, ще е през есента

Повечето случаи не са защото правим много тестове. 70-80% от регистрираните у нас са без симптоми - казва директорът на НЦЗПБ

OFFNews Последна промяна на 02 юли 2020 в 10:15 7481 2

Снимка Александра Маркарян

Ако отново ще има пик на COVID-19, той ще е през есента. Случаите ще започнат да се увеличават със застудяването и с началото на учебната година. Вероятно коронавирусът ще върви паралелно с другите зимни инфекции. Това каза по БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и член на Националния оперативен щаб.

Той определи разпространението на инфекцията в София като дифузно (разпръснато), а в областите - на огнища.

Проф. Кантарджиев опроверга твърденията на някои експерти, че през летните месеци епидемията ще стихне.

"Юни мина, а днес са 165 новите случаи, може да минат и 200, но това не е защото правим много тестове. Просто много голям процент от тези тестове са положителни. В началото, когато правихме стотици тестове на ден, положителният процент бе едно-две, сега правим хиляди, но вече процента в някои проби е 10", обяви той.

Професорът каза още, че 70-80% от случаите на заболели с COVID-19 у нас са без симптоми, 10-15 на сто са с леки, като при тях болестта минава за една-две седмици. И в този случай обаче трябва да се потърси медицинска помощ, защото дори заболяването да протича леко, вирусоносителите могат да заразят други хора в обкръжението си, които да са в рисковите групи, каза профекорът.

Проф. Кантарджиев отново настоя да се спазват препоръчаните мерки. Той обърна внимание и на пазаруването в хранителните магазини като препоръча да се ползват колички, а не кошници, защото така ще има повече отстояние между хората.

"Сега ни питат: "Защо толкова много изследвате?". Това го правим, не за да плашим хората, а за да се разбере кой отделя вируса и да търсим неговите контактни лица, защото мерките се взимат тогава, когато знаеш кой е болният", настоя той.

Големият брой тестове са назначени от ръководители в държавната администрация, които изследват работниците от общините.

"В момента собствениците на предприятия също активно тестват. Мили собственици, по-добре е да организирате такива мерки, че да не допускате разпространението на болестта в колективите и да организирате такива мерки, че да хващате първите случаи, отколкото след това да давате немалко пари, за да правите PCR тестове на цялото предприятие... ", настоя Тодор Кантарджиев.

По думите му най-опасно е да се прикрива болестта. "Ако криеш инфекцията и си мислиш, че ще решиш нещата и няма да се разчуе, грешиш", категоричен бе той.

За изследването на българските щамове

Директорът на НЦЗПБ съобщи, че вече са секвенирани (разчетени) първите щамове на коронавируса у нас. Те са качени в Световната генетична банка и са анализират. От 35 секвенирани щама 33 са подобни на циркулиращите в Европа, каза експертът. Но в нашите щамове липсват някои от мутациите. Два от тях са идентични с началния китайски щам. Професорът призна, че не знае как този щам е попаднал в нашата популация, след като всички пътували до Китай са били под строга карантина.

Следващата седмица ще може да се каже кои мутации са доминиращи у нас и дали са свързани с поведението на вируса и промени в заболяването. Това може да обясни каква е епидемичната връзка между пациентите и от кои държави са дошли.

Утре започва секвенирането на още една група щамове.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7141

2

yoghurt

02.07 2020 в 10:54

много странна работа... Явно никой не знае какво точно става, но се предпазваме от незивестното... Не може тридесет души от Кричим да са заразени, но без симптоми... Днес, дали беше дезинформация, но прочетох статус във фейсбук - жена със сезонна алергия от Русе отишла на лекар, питали я дали иска да й правят изследване за ковид, тя отказала, но когато погледнала амбулаторния лист, покрай другото пишело ... ковид 19. Ако не е дезинформация, значи просто пада борба за евросредства. Пред вид спрените постъпления от емогранти - разбираемо.

16696

1

Новак

02.07 2020 в 10:36

Добре де, когато имаше по 30-40 заразени (4 - 5% от пробите) имаше пик. Сега при над 150 положителни ( 6- 10% от пробите) няма пик - такъв ще има през есента.
Какво се е променило във вируса от Март когато плашеха с чували, кофчезите и т.н , а сега бодрячески обяснява, че 70-80% са безсимптомни?