Проф. Ива Христова: Няма други огнища на менингит

OFFNews 03 декември 2021 в 09:19 998 0

Снимка Архив/БТА

Няма други огнища на менингит, няма място за паника. Изследвани са контактните на детето от съседните групи. При всички контактни деца се доказа здраво заразоносителство, предприеха се сериозни противоепидемични мерки.

Това заяви по БНТ проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Положителните проби са доказани с PCR.

По думите ѝ в детска възраст бактериалните менингити много рядко могат да доведат до такова тежко протичане.

"Всички ваксини, които съществуват за предпазване на детското здраве, са препоръчителни. В общия случай заболяването протича само със засягане на горните дихателни пътища. Това е рядко заболяване, трябва да му се обърне внимание", каза още проф. Ива Христова.

Според инфекциониста д-р Любена Антонова децата могат да бъдат здрави заразоносители, за тях няма последици, след завършването на антибиотичната профилактика ще бъдат тествани отново. Заразяването става лесно, защото децата не носят маски. В 1-2% от населението винаги има менингококи.  

Тя посъветва родителите при поява на повишена температура, болки в гърлото, гадене, повръщане, болки в корема, главоболие да потърсят лекарска помощ.

Д-р Андонова поясни, че при менингококовия менингит заболяването се развива много бързо - температурата е висока над 38-39 градуса, има упорито главоболие, повръщане, гърчове.

"При свръх острия менингококов сепсис, какъвто е случаят с починалото дете, леталитетът е над 90% - развива се за 6, 10, 24, максимум 48 часа. Пикът на заболеваемостта от менингококови инфекции е във възрастта между 6 месеца и 7 години, боледуват над 60% от заболелите. Въпросът е каква форма от тази менингококова болест ще се развие. Ваксината е препоръчителна", каза още д-р Любена Андонова.

Случаите на деца, положителни за бактериален менингит, затвориха временно детска градина номер 37 "Вълшебство" в София в началото на седмицата. Взети бяха проби от 31 деца и 8 служители в градината, които са били контактни на инфектираното дете, впоследствие на още 250 момичета и момчета.

До момента носителство е потвърдено при 23 лица. 

Родителите на починалото 5-годишно дете съобщиха, че са обиколили три болници, преди да бъде прието за лечение. По случая беше наредена проверка от здравния министър. ОТ Столична РЗИ увериха, че заразените са под наблюдението на личните си лекари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови