Проф. Ива Христова: Най-страшното е зад гърба ни

Вирусът вече е познат за имунната ни система, очакват ни по-леки вълни, заяви директорът на НЦЗПБ

OFFNews 04 април 2022 в 10:04 980 0

Снимка Архив/БТА

Най-страшното определено е зад гърба ни, прогнозира хода на пандемията директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова по Нова телевизия.

„Ние се променихме спрямо вируса, той се промени спрямо натиска на нашата имунна система. Оттук насетне ни чакат по-леки вълни”, прогнозира още тя.

В момента заболеваемостта на 14-дневна база е около 250 на 100 000 души население, обясни тя. По думите ѝ такива са били стойностите преди началото на петата вълна.

Тя поясни, че в края на януари и началото на февруари е бил пикът на петата вълна. „Тя обаче започна на фона на една все още неутихнала четвърта вълна. Тези стойности, макар и ниски, са далеч от ниските, които имахме през лятото”, допълни проф. Христова.

Директорът на НЦЗПБ предупреди, че вирусът все още е около нас и може да се предава ефикасно. Затова препоръча носенето на маски, когато сме на публични места и в градския транспорт. Спазването на дистанция също е препоръчително.

„Това са елементарни мерки, които мисля, че се научихме да спазваме. Независимо от общото разхлабване на ограниченията и това, че заболеваемостта спадна, но не е изчезнала - можем да спазваме и трябва да го направим”, призова проф. Христова.

Тя посочи, че все още имаме доста доказани случаи на грип. „Само през март случаите бяха, колкото през януари и февруари. Тоест, вълната тази година малко закъсня”, уточни директорът на НЦЗПБ.

В хода на петата вълна се открои нов подвариант на Омикрон, който е с 1,5 пъти по-голяма заразяемост, това не бива да се пренебрегва, защото той набира сили, в момента разпространението му е 74%, на база секвенирани проби. Той създава по-ниско ниво на неутрализиращи антитела, същевременно заобикаля имунитета създаден от ваксинация или преболедуване, посочи директорката на НЦЗПБ.

По думите ѝ работещ имунитет имат хората, които са сложили бустерна доза в рамките на предшестващите шест месеца, а това е доста добра защита. "Колко ще ни пазят ваксините след този период зависи от варианта на COVID-19 и способността му да заобикаля имунната система. В момента, в който европейският регулатор разреши четвъртата доза, тя ще може да се поставя и в България", уточни проф. Христова.

"Твърде вероятно е със затоплянето вирусът да се предава по-лесно, тъй като хората общуват по-активно, възможно е да има нова вълна, но при всички случаи тя ще е доста по-лека, защото голямата част от хората вече имат имунитет. Коронавирусната инфекция вече не е толкова нова, имунната ни система вече е подготвена", каза проф. Христова.

В хода на превръщането му в сезонен вирус коронавирусът ще причини още няколко вълни, които очакваме да са по-леки, обобщи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!