Проф. Илко Гетов: Лекарствата срещу COVID няма да решат проблема с общата защита

OFFNews 20 януари 2022 в 13:31 1182 0

Снимка Архив

Лекарствата срещу коронавирус няма да решат проблема с общата защита, защото не са за масова употреба, прилагат се под лекарско наблюдение, скъпи са, а някои от тях имат и нежелани ефекти, които ограничават употребата им, обясни по БНТ проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Едно от двете противовирусни лекарства ще бъде одобрено следващата седмица от ЕМА. Става дума за таблетни форми, прилагат се през първите дни на заразяването, спират размножаването на вируса и предпазват от по-тежко протичане на инфекцията, обясни проф. Гетов.

Той коментира ефективността на бустерните дози, които се прилагат и в нашата страна:

"Повече бустери не е най-подходящата стратегия за справяне с пандемията. На обща среща между всички регулаторни агенции със СЗО се взе решение да не се препоръчват подсилващи дози и от производителите на одобрените вече ваксини беше поискано да работят за нови ваксини."

Гетов съобщи, че двете компании, които произвеждат одобрените РНК ваксини, подготвят ъпдейт и "относително бързо" ще бъдат надградени. Вероятно през март ще бъдат предоставени за одобрение и в края на април-май ще версиите ще бъдат налични. Според него новите ваксини ще могат да се поставят веднъж годишно.

Професорът каза още, че в разработка са панкоронавирусна ваксина и комбинирана ваксина срещу грип и COVID-19.

Гетов беше категоричен, че няма друга ефективна стратегия освен ваксинирането:

"В България големият проблем е капацитетът на здравната система, далеч сме от 50 процента ваксинирани. Не можем да си позволим разхлабване на мерките като във Великобритания, поради наслагване на двете вълни на Делта и Омикрон, както и заради ниското ваксинално покритие", подчерта проф. Илко Гетов и отбеляза, че мерките - дистанция, дезинфекция, носене на маски и ограничаване на събирането на много хора трябва да останат в сила.

По думите му за момента принципът заетостта на интензивните легла да определя фазите от пандемичния план работи, но трябва да се вземе предвид и състоянието на медицинския персонал. Според него трябва да има денонощни COVID зони, за да бъдат консултирани пациентите и да се облекчи болничната система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews