Проф. Боряна Делийска: При подагра яжте череши, избягвайте супи с месо

Моника Николова 23 юни 2023 в 12:14 6767 0

проф. Боряна Делийска

Снимка Архив

проф. д-р Боряна Делийска, Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Нефролози алармират, че постоянно се повишава броят на хората, които имат високи нива на пикочна киселина в кръвта. Състоянието се нарича хиперурикемия и може да е причина за сърдечносъдови заболявания. За разлика от високото кръвно налягане обаче, което хората малко или много следят, почти никой не изследва пикочната си киселина. Също като хипертонията, хиперурикемията няма външни проявления, работи тихо и подмолно. „Човек си живее мирно и щастливо, докато един ден не се окаже с увредени стави, бъбреци, сърце“, обяснява проф. д-р Боряна Делийска от Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. В първата част на интервюто с един от най-добрите специалисти у нас в контрола и лечението на повишената пикочна киселина разтоваряхме за това какво представлява хиперурикемията и как можем да я "укротим". Ето и нейните съвети как да я урегулираме с помощта на правилна диета.

Проф. Делийска, какъв трябва да бъде диетичният режим при пациент с повишени нива на пикочната киселина?

Аз съм направила една листовка, която е базирана на съвременните проучвания в тази област. Макрорамката е ограничен прием на месо. Не казвам съвсем да се изключи, особено ако човекът е месар, но поне два дни от седмицата да не се яде месо. Не е желателно да се консумират карантии. Месо от млади животни – агнешко, телешко, също дивечово месо – трябва да се изключи. Друго важно нещо – в супите, които съдържат месо, в бульоните, се извличат много пурини. Никой няма да умре затова, че не яде супа топчета. Нека домакините като правят супи да не използват бульона, в който са варили месото, ако в семейството има човек с хиперурикемия.

А зеленчуковите супи подходящи ли са?

Да! Пациентите могат да хапват колкото и когато искат зеленчукови супи, крем супи, те са полезни за тях.

Как стои въпросът с млечните продукти?

Млечните продукти са силно препоръчителни, защото намаляват пикочната киселина. Това е доказано! Искам да обърна внимание върху още нещо: сега е сезонът на черешите. В сериозни клинични проучвания беше доказано, че черешите имат много добър ефект върху пикочната киселина, затова за тези пациенти се препоръчват от 2 до 3 порции на ден.

А ако се окаже, че пациентът не яде месо и въпреки това има висока пикочна киселина?

Точно затова първо търсим причината, за да можем да предложим оптимално лечение. Имала съм такъв случай. Пациентът ми казва, че е вегетарианец и не яде никакво месо. Като го поразпитах за ежедневното му меню се оказа, че всеки ден изпива по половин литър прясно изцеден сок, което е не по-малко вредно.

Най-интересното е, че веганите, за които знаете, че са само на растителна храна, голяма част от тях са с висока пикочна киселина. Защо? Защото организмът има нужда и от храни, които съдържат белтъчини, напр. месо, и когато не му доставяме нужното количество, той започва да разгражда собствените си белтъци, от което се получава пикочна киселина. Всичко трябва да е умерено, не можем по два пъти на ден да ядем големи порции месо и да очакваме, че организмът няма да реагира. Но не е полезно и да го изключваме съвсем.

Приемът на въглехидрати има ли отношение към диетата?

По-скоро не. Преди години се смяташе, че бобовите храни не се препоръчват, но това беше категорично опровергано от големи проучвания. Пък и човек не яде единия ден боб, другия - леща, на третия - грах, та да има натрупване. Винаги съветвам пациентите: нищо няма да ви стане, ако на Великден си хапнете малко ангешко, та дори и дроб сарма, въпросът е в количеството и да не се яде всеки ден. Гладуването също повишава пикочната киселина. Има много школи за гладолечение, при това на известни лечители. Имали сме случаи на пациенти, които след продължително гладуване, ни ги карат на носилка, с вече сериозно бъбречно заболяване.

Само спазването на диетичен режим може ли да реши проблема с повишената пикочна киселина, или трябва да се приемат и лекарства?

Може да се опита първоначално само с диета, но в повечето случаи се налага да включим и медикаменти. Не хранителни добавки, подчертавам, а медикаменти. Хранителните добавки, каквото и да пише по етикетите им, нямат голяма полза за намаляването на пикочната киселина.

Вероятно спортът, движението също могат да помогнат?

Задължително! Особено при хора, които са с метаболитен синдром. 5 км. ходене на ден е световната препоръка. Не знам колко от тях я спазват, но поне половин час на ден ходене, пак е нещо и би могло да помогне.

Може ли да се каже, че в момента има епидемия от хиперурикемия?

Би могло и така да се каже. В последните 15 години повече се говореше за подаграта и не се обръщаше много внимание на повишената пикочна киселина, която не предизвиква симптоми. И това беше така, докато не излязоха данните, че високата пикочна киселина има много неблагоприятен ефект върху различни органи и системи в организма и може сериозно да ги увреди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика