Нефрологът проф. Боряна Делийска: И високата, и ниската пикочна киселина са еднакво опасни

Ако имате високо кръвно, наднормено тегло, метаболитен синдром, изследвайте нивата на пикочната киселина в кръвта си и не прекалявайте с аспирина, съветва проф. Делийска

Моника Николова 21 юни 2023 в 09:28 7541 0

проф. Боряна Делийска

Снимка УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ"

проф. д-р Боряна Делийска

Бебетата с ниско тегло при раждане, са с повишен риск от хиперурикемия. Заболяването засяга и млади хора.

Нефролози алармират, че постоянно се повишава броят на хората, които имат високи нива на пикочна киселина в кръвта. Състоянието се нарича хиперурикемия и може да е причина за сърдечносъдови заболявания. За разлика от високото кръвно налягане обаче, което хората малко или много следят, почти никой не изследва пикочната си киселина. Също като хипертонията, хиперурикемията няма външни проявления, работи тихо и подмолно. „Човек си живее мирно и щастливо, докато един ден не се окаже с увредени стави, бъбреци, сърце“, обяснява проф. д-р Боряна Делийска от Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. С един от най-добрите специалисти у нас в контрола и лечението на повишената пикочна киселина разтоваряме за това какво представлява хиперурикемията и как можем да я "укротим".

Хиперурикемия и подагра? Едно и също ли е, проф. Делийска?

Хиперурикемията е безсимптомно повишаване на пикочната киселина в кръвта. Болните нямат никакви оплаквания и ако не изследват пикочната киселина в кръвта няма да знаят, че тя е повишена. Когато хиперурикемията е съпроводена с болки в ставите и артрит, това е заболяването подагра.

Подаграта също е израз на повишена пикочна киселина като кристалите пикочна киселина се отлагат в някоя става, причиняват възпаление. При подаграта, основното оплакване, което кара хората да отидат на лекар, е болка, зачервяване, подуване. В класическия случай това е силна болка и зачервяване на палеца на крака. Впоследствие се оказа, че подаграта може да засегне всяка става, напр. коляно. Обикновено при коленните болки в по-напреднала възраст се смята, че се дължат на артроза на коленна става. Като си направят артроскопия се оказва, че това не е артроза, а подагра. Не винаги хиперурикемията преминава в подагра.

Всяко надвишаване на стойностите на пикочната киселина ли е хиперурикемия или има гранични показатели?

Всяко надвишаване, независимо с много или с малко, е хиперурикемия. Интересно е, че невинаги пикочната киселина е висока при подагрозен пристъп. Има случаи, при които в ставата са се натрупали кристалите, предизвикали са възпалителния процес, но междувременно стойностите на пикочната киселина са се нормализирали. Какво искам да кажа? Това, че при изследване, нивата на пикочната киселина са нормални, не значи, че човек с изброените симптоми няма подагра.

Има ли разлика в поведението при хиперурикемия и подагра и съществува ли превенция, така че повишената пикочна киселина да не се превърне в подагра?

Първо, хиперурикемията трябва да се изследва активно. Това е евтино и сравнително просто изследване, което се предлага във всяка лаборатория. За съжаление, доколкото съм запозната, не влиза в пакета от безплатни изследвания, за които може да даде направление личният лекар. Не мисля, че това е голям проблем, защото изследването не е скъпо – в Клиничната лаборатория на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ струва 2-3 лева. Важно е хората, които са от рисковите групи, да се изследват редовно, защото иначе няма и да разберат, че имат проблем.

Обичам да давам за пример в тази връзка един дядо. Питам го: „Имате ли високо кръвно?“. Той ми отговаря: „Нямам“. Аз го питам: „А вие мерите ли го?“. Той ми отговаря: „Ами мериш кръвно – имаш високо кръвно. Не го мериш – нямаш“. И с пикочната киселина е така. Живееш си живота, защото нямаш никакви оплаквания. Но какъв е минусът на това да имаш високи нива на пикочната киселина? Първо, ако болният е с високо кръвно налягане, хипертонията става резистентна на лечението. Кардиолозите включват нови и нови медикаменти, а не се сещат да изследват пикочната киселина.

Даже при млади хора с високо кръвно налягане има проучване, че само с лечение на нивата на пикочната киселина, стойностите на кръвното налягане се нормализират. Хиперурикемията е свързана и с тахикардия - това е т.н. предсърдно мъждене. Хората с повишена пикочна киселина имат и повишен сърдечносъдов риск (риск от получаване на инфаркт, инсулт). Засилва се атеросклерозата на съдовете, увеличават се ставните оплаквания. Хиперурикемията е и сериозен рисков фактор за влошаване на бъбречната функция, което също се случва безсимптомно, защото, както знаем, бъбреците не болят, те страдат тихо. Интересното е, че хиперурикемията може да е израз на бъбречно увреждане, но появата ѝ допълнително уврежда бъбреците.

Тук е моментът да кажа, че ниската пикочна киселина също е рискова, при това не по-малко от високата. Затова ние, нефролозите, се борим тя да е в референтните стойности. Има медикаменти, които могат много рязко да свалят пикочната киселина под нормата и това е опасно, защото води до увеличена смъртност.

От какво се причинява високата пикочна киселина?

От много фактори. Най-често грешка в диетата – хора с наднормено тегло, метаболитен синдром. Доказано е също, че деца, които са родени с поднормено тегло също в даден момент развиват хиперурикемия. Отношение имат и някои лекарства, напр. отводняващите. Аспиринът в малки дози, който е много популярен сред населението за превенция на инфаркт или инсулт, също повишава пикочната киселина. Това предизвиква дилема при пациенти със сърдечна недостатъчност, защото при тях не могат да се спрат отводнителните медикаменти, но пък може да се предпише хранителен режим и прием на лекарства за намаляване на пикочната киселина.

Различни грешки в диетата – прием на много месо, прясно изцедени сокове, бира, алкохол, също водят до хиперурикемия. Но ние не можем да забраним всичко на пациента. Ако му е сладко да си пийва бира, не можем да му забраним, но ако може, вместо две бири, да пие по една или да не яде всеки ден месо.

Съветите на проф. д-р Делийска, която е обобщила международния опит и множество проучвания, за това какво трябва да включва диетичният режим при хиперурикемия и подагра, очаквайте във втората част на интервюто.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!