Проф. Асена Сербезова: Кратките срокове за създаване на РНК ваксините не са компромис с качеството им

Ниският имунизационен обхват се дължи на неглижиране на здравната култура у нас, смята експертът

OFFNews 09 август 2021 в 10:40 5014 0

Времето за имунизация срещу COVID-19 бе още когато се появиха първите ваксини. Още в началото трябваше да има държавна политика и информационна кампания и на институциите в тази посока.

Това категорично мнение изрази пред БНР председателят на УС на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

"Да се обясни как бяха разработени ваксините, защо бяха толкова кратки сроковете, за да не се появява конспиративна информация за тяхната безопасност и ефективност. По-късно брахме плодовете на отсъствието на информация. Основно трябваше да се работи за мотивацията за ваксинацията", посочи още проф. Сербезова.

Според нея фармацевтите не заменят ролята на лекарите, но я допълват и много често те се срещат първи с хората, които са в определени рискови групи. В много държави фармацевтите са ангажирани и в кампании по ваксинирането, и в самото ваксиниране. 

Ниският имунизационен обхват сега не се дължи само конкретно на тази пандемия, но и на това, че години наред у нас се неглижира ниската здравна култура и просвета на населението. Неглижираше се здравното образование от ранна детска възраст, смята проф. Сербезова.

"Фармацевтите биха могли да имат по-активна роля в процеса на ваксинирането, но това трябва да стане държавна политика. Но информацията за ваксините трябва да се предоставя на достъпен за хората език. Това важи и за лекарствата и ролята на генетично модифицирани организми в тяхното производство. Това важи сега и за новия вид РНК ваксини", заяви още проф. Сербезова.

Тя допълни, че кратките срокове на създаване на РНК ваксините не е компромис с качеството и безопасността, защото е използван подход на последователен преглед на наличната информация. На това се дължи и краткият срок, в който бяха разработени те. Към ваксините има сериозни изисквания по отношение на безопасността. Тези ваксини са разработвани още през 90-те години за борба с някои ракови заболявания - тоест технологията не е нова, поясни още експертът.

Засега няма данни за недостиг на лекарства и ваксини, които се използват за лечение на COVID-19.

Асена Сербезова коментира и решението на Софийския градски съд, който преди месец я оправда по обвинението за всяване на тревога по време на пандемията от коронавирус. 

"Самият факт, че бе повдигнато такова обвинение буквално за няколко часа по повод на две интервюта за публична информация и поддържането на това обвинение, за което беше ясно, че не е фалшива новина,  поставя под въпрос дали сме демократично общество", посочи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови