Председателката на фармацевтичния съюз не е всявала паника, а е била полезна на обществото

СГС окончателно оневини проф. Асена Сербезова по обвинението, че е всяла паника по време на коронакризата

OFFNews 04 август 2021 в 14:33 2941 1

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова бе оправдана окончателно от Софийския градски съд (СГС) по обвинението за всяване на тревога по време на пандемията от коронавирус. С поведението си Сербезова е била полезна на обществото, съобщи "Лекс".

Сербезова бе обвинена, че през април м.г. в две свои интервюта предупреди за риск от криза със снабдяването с лекарства у нас заради презапасвяването по време на коронавируса. Прокуратурата й повдигна обвинение за всяване на паника и "заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога".

По-късно съдът върна делото, държавното обвинение го преработи и подаде отново, а проф. Сербезова заведе иск за дискриминация срещу прокуратурата и подаде жалба срещу държавата в ЕС в Страсбург.

на 5 юли стана ясно, че прокуратурата се отказа от делото срещу председателката на БФС и се съгласи със съда, че в интервютата си пред БНТ и БНР тя е изразила мнение, а не е всявала паника.

Самата Сербезова твърдеше през цялото време, че всичко, което е казала в интервютата, е публична информация, обявена и от Европейската агенция по лекарствата.

СГС е категоричен, че изказванията на професорката не представляват заблуждаващи знаци за тревога. Съдът обяснява, че знак за тревога би била конкретна информация за осъществено събитие, което се отразява неблагоприятно и би довело до смут и безпокойство в неопределен брой хора, а така би засегнало общественото спокойствие и ред. Според СГС тази информация за опасност трябва да е конкретна, да съдържа твърдения за случили се в действителност събития, а не съждения и оценки.

Преценката на съда за изказванията на Сербезова е, че в тях тя е представила общодостъпни данни за недостиг на лекарства, които са били верни.

"Съобщаването на обществено значима и вярна информация не представлява знак за тревога, а е обществено полезна дейност по информиране на обществото за събития (макар и неблагоприятни), свързана с най–висшите блага в съвременното общество – човешките здраве и живот. Обвиняемата Сербезова е споделила публично информация в сферата, в която е била професионално ангажирана, която нейна теза впоследствие е възприета като държавна политика и със заповед на министъра на здравеопазването е наложена забрана за износ на лекарства именно във връзка с недопускане недостига им в страната", пише в решението.

Според СГС Сербезова не само не е извършила престъпление, а с изказванията си е довела до информираност и обществена дискусия по значим проблем, което означава, че поведението ѝ е полезно в едно демократично общество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови