Проф. Аргирова: Не повече от два-три часа навън в планината, слънцето и безветрието подлъгват

OFFNews 27 декември 2022 в 11:17 8117 0

Мая Аргирова

Снимка УМБАЛСМ "Пирогов"

проф. Мая Аргирова, началник на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия в болница „Пирогов“

В планината при ниски температури, със слънце и без вятър, се измръзва лесно, каза в интервю за БТА проф. Мая Аргирова, началник на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия в болница „Пирогов“. Когато има вятър, чувството за студ се усилва и човек взима мерки, но при липсата на вятър, слънчево време и с температури от минус 5 – минус 10 градуса, опасността от измръзване е съвсем реална. Не е препоръчителен престой навън повече от два-три часа, тъй като слънцето и безветрието „подлъгват“.

Децата по принцип са много издръжливи и с много добри възстановителни възможности, но родителският надзор трябва да е засилен, тъй като те често играят продължително време навън, но с мокри ръкавици. Децата с измръзвания, които преминават през клиниката ни, обикновено са на възраст 10-15 години и най-често са с измръзнали пръсти на ръцете или на краката, посочи проф. Аргирова.

Престой в планината

Планината е предразполагащ фактор за измръзване, особено при дълъг престой на умерено ниски температури или при кратък престой на много ниски температури. Други предразполагащи фактори за измръзване са индивидуалната чувствителност към студена вода, продължителното излагане на ниски температури на открито и др.

Отключващите моменти за измръзване при някои хора могат да бъдат недохранването и липсата на подкожна мастна тъкан, както и заболяване, свързано с имуносупресия. На повишен риск от измръзване са изложени страдащите от онкологично заболяване, от диабет, от психични смущения. Пушачите, заради стеснените им периферни кръвоносни съдове, също са изложени на по-голям риск от измръзване. Страдащите от придружаваща атеросклероза, независимо от възрастта им, също са застрашени от по-лесно измръзване.

Климатични аномалии или загубване в планината също са рискови фактори за измръзването. Продължителният престой в планината на не много ниски температури дори и през пролетта и есента може да доведе до измръзване.

От продължителна почивка на открито в планината, при ниски температури, би могло да последва както измръзване на откритите части, така и общо охлаждане. Имали сме случаи обаче и на туристи, пребивавали с часове в планината, които нямат хипотермия – понижение на телесната температура, но имат тежка степен на измръзване, разказа специалистът.

Загубване в планината

При объркване на маршрута и дълъг преход, при които настъпва умора, измръзване и хипотермия, човек може да загуби ориентация. Дълго лутащи се в планината туристи, обикновено са и мокри, а влагата е много предразполагащ фактор, който допълнително ускорява измръзването и задълбочава степента му, предупреди проф. Аргирова.

По думите ѝ при хипотермия много от хората спират да се движат, което пък води до хипоксия и респективно загуба на ориентация и адекватност. Хипотермия настъпва, когато телесната температура спадне под 35 градуса. Ниската телесна температура води до неадекватни решения, а заради кислородния глад пък страдат жизненоважни органи и системи, посочи още лекарят. Хипоксията води до дисфункцията им и човек не може да се движи, не може да мисли, няма критичност в оценката си, обясни тя.

Студ и алкохол

Заради алкохолно опиянение или употреба на друга субстанция човек изпада в неадекватно състояние, което би могло да провокира промяна в индивидуалното усещане за топлина и занижена критичност към заобикалящата среда. Вследствие на това неадекватно състояние тези хора се излагат умишлено на ниски температури с неподходящо облекло, разказа специалистът.

При измръзване категорично да не се пие алкохол с цел затопляне, апелира още проф. Аргирова. При ниски околни температури трябва да се намери заслон, хижа, чайна, където измръзналите хора да могат да консумират топли напитки, съветва лекарят.

Степени на измръзване и помощ

Измръзването има скрит период, в който пострадалите имат неопределени оплаквания – лек оток и болка в засегнатите части, а понякога и усещане на смъдене или сърбеж. Неопитен човек трудно би различил първите симптоми на измръзване. Обикновено чувствителността в засегнатите зони е понижена. Скритият период е по-къс при по-леките измръзвания и по-продължителен при по-тежките измръзвания, като точно в този период е важно намесването на медиците, за да се предотвратят тежки измръзвания, сподели опит специалистът.

Често това не се случва и когато хората продължат да пребивават на ниски температури или подценят състоянието си, с изненада установяват, че са се появили мехури по засегнатите от измръзване части на тялото. Мехурите спадат към втора степен на измръзване. Най-често се появяват по откритите части – лице, шия, пръстите на ръцете, но е възможно да се появят и по ходилата.

Зоните с мехурите не трябва да се разтриват, тъй като може да бъдат наранени, допълни проф. Аргирова. Обикновено те са със светло съдържимо, но при по-дълбоки измръзвания, съдържимото е по-тъмно. Точната преценка на дълбочината на измръзването се прави от лекар хирург, който да обработи засегнатите зони и да прецени бъдещото наблюдение – амбулаторно или в болнични условия.

Когато измръзването е от трета степен и има пълно прекъсване на кръвоснабдяването на съответната зона – пръсти, ходила, ръце, връх на нос, части от ухото, се налага ампутация.

Работа на открито, живот при лоши битови условия, липса на дом, могат да доведат до различна степен на измръзване.

Съветите на специалиста

За да се предотврати измръзване, е необходимо да се обличат термобельо и връхни дрехи, предпазващи от влага и студ, а обувките не трябва да са тесни, съветва проф. Аргирова. Ако се налага по-продължителен престой на открито, през определен период от време трябва да се влиза в топло помещение, където може да се пие топъл, но не горещ чай или други топли напитки. За децата е нужен родителски контрол, напомни проф. Аргирова.

В клиниката по изгаряния и пластична хирургия има 65 легла, като от тях 15 са за деца. Вече има приети пациенти, пострадали от различна степен на измръзване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови