Проф. Аргирова: Мутациите възникват у хора, които нямат антитела срещу COVID-19

OFFNews 03 декември 2021 в 09:58 4843 10

Снимка Архив/БТА

Какво знаем за новия вариант Омикрон на SARS-CoV-2, определен от СЗО като „будещ безпокойствие“? Отговорите дава председателят на Българското дружество по медицинска вирусология и член на Експертния съвет по вирусология към министъра на здравеопазването - проф. д-р Радка Аргирова, дмн.

Защо коронавирусът мутира?

Процесът на репликация на вируса е такъв, че във всеки цикъл на своя жизнен път той мутира. Това е така, защото е РНК съдържащ вирус, а РНК е изменчива. Такава е природата на всички РНК съдържащи вируси, така че тук няма нищо странно. Затова не трябва да ни учудва, че вирусът мутира. Важно е обаче кога и къде го прави. Той мутира при всеки цикъл на репликация, но има възможност да го прави, само ако попадне в уязвими лица, в които може да се размножи. Това са хората, които не са ваксинирани. Цялата изменчивост на вируса на практика се подпомага от хората, които не са ваксинирани, т. е. нямат никакви антитела срещу него и така му позволяват да се развие.

Какво се знае за Омикрон и има ли го в България?

Националният център по заразни и паразитни болести докладва, че все още не е засечен в България. Иначе, това е поредният вариант, за който до момента знаем, че има твърде много мутации. Според някои източници са над 50, според други - 52, а някъде се говори и за 55. Голяма част от мутациите обаче са познати от Делта и Алфа вариантите и не са нови за нас.

Има, разбира се, и нови такива. Много от тях са локализирани в т. нар. S-протеин, т. е. засегнат отново е S-генът. Това е белтък - гликопротеин, който осъществява рецепторната функция между вируса и клетката чрез ACЕ2 рецептора на клетката. Тъй като така започва цикълът на репликацията, точно по този начин се осъществява инфекцията. Ето защо, точно тези мутации много ни интересуват.

По какво се отличава този вариант от своите предшественици?

Мога да кажа само това, което знаем, защото всеки ден и всеки час получаваме нов вид сведения. Това, което знаем до момента: първо – той се разпространява три пъти по-бързо, отколкото, да кажем, Делта варианта. Колегите от Южна Африка вече са направили графика, която много ясно го показва. Това означава, че вирусът ще може да заразява много повече хора за кратко време, което ще доведе до бързото му разпространение. Второ, що се отнася до заразност, тези две характеристики често вървят ръка за ръка и може да се каже, че Омикрон е не по-малко от три пъти по-заразен.

Засега не може да се каже, че е по-опасен по отношение на симптомите и начина на боледуване. Колежката, която наблюдава в Южна Африка пандемията, съобщава, че всички болни в южноафриканската провинция, в която този нов вариант е разпространен, боледуват съвсем леко и общо взето не ги приемат в болница. Така че, към днешна дата имаме сведения, че протича леко тази инфекция. Все още не може да се каже обаче дали това е така и за възрастните хора и хората с придружаващи заболявания. Очакваме сведения по този въпрос.

Откриват ли го PCR тестовете и предпазват ли ни ваксините?

Разбира се. Единственият случай, в който PCR не може да го открие, е, ако в теста единият от таргетните гени е S-генът, но мисля, че в България много малко хора работят с такъв таргет - S-гена. Във всички случаи, дори и в теста да има като контрола S-ген, той не може да бъде единствен. Така че, Омикрон се открива с PCR.
По отношение на ваксините още не се знае доколко предпазват, но е факт, че хората, които са заразени, го прекарват леко. Все още не знаем дали всички те са ваксинирани. Това е важно, поради което призовавам за бустерна трета доза.

Работят ли противоепидемичните мерки - дистанция, маска, дезинфекция?

Във всички случаи апелирам за засилен контрол по спазването на противоепидемичните мерки. Никакви компромиси не трябва да се правят с маски, дезинфектанти, проветряване, миене на ръце, почистване - навсякъде.

Доказа се, че ваксините предпазват от тежко боледуване, но има ли разлика между антителата, които те изграждат, и антителата след преболедуване? Кои ни осигуряват по-надеждна защита срещу заболяването и защо?

Когато човек се зарази по естествен начин, целият вирус влиза в неговия организъм. Вирусът има 29 белтъка и всички тях имунната система ги разпознава като чужди. Тя се старае да произведе антитела срещу тях, въпреки че невинаги срещу всички успява да направи това.

Когато обаче се ваксинираме, ние инжектираме един или два точно определени белтъка - имуногени, срещу които искаме да се образуват антитела. Тези белтъци са специално подбрани, защото са ключови за репликацията на вируса. В случая те отговарят за навлизането на вируса в чувствителната клетка. Ето защо, ваксинацията е много важна за нас, за да може образуваните антитела да спрат евентуалното заразяване със следващ вирус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6245

10

kokoten

09.12 2021 в 09:06

Отворете си картата на Джон Хопкинс и вижте там данните на 28 дневна база....ако и тогава не ви се отворят очите,значи,просто няма какво да говорите повече....

11300

9

yoghurt

07.12 2021 в 11:39

Абе стига се джавкахте бе. И двете страни имат аргументи които са валидни. Потърсете breakthrough cases за Южна Корея, ще видите, че за съжаление при 80% ваксинирани, 60% от новозаразените за 23 ноември са били ваксинирани... Приемам, че предпазват от смърт, дори с очите си съм го виждал. Но не приемам да се въвежда нова медицина тъкмо от хората, които до скоро преподаваха друго - въпросната дама не допускаше имунизация по време на епидемия например, тъкмо поради мутацията. Сега обвинява онези, които ефективно спират мутациите - да напомням ли, че антителата след прекарана инфекция са уникални, като пръстовия отпечатък, за разлика от тези на ваксините, които със сигурност с апоцдобре от нищо. Не позволявайте да се идентифицирате със страхът си и със желанието си да има лесно решение за настоящият проблем - настоящият продукт който ни се предлага е далеч от понятието за ваксина. Иначе, отговорно твърдя че ваксините са един от елементите, позволил ни да имаме култура през 19ти и 20век. Но не и нетърпението, страхът, прибурзаните заключения, неразсъдливостта, паниката. Кога тези се превърнаха в ценност и защо се оставяме на онези, които ги посяват?

1331

8

ваксиниран

05.12 2021 в 18:41

Ваксиирайте се, не бъдете тъпи. Не слушайте неграмотните тъпанари, дето повтарят глупост след глупост. Болиците и интензивните легла да пълни основно с неваксинирани.

6245

7

kokoten

03.12 2021 в 23:58

Клиничен,не повтаряй грешката на баща си,използвай презерватив и не се размножавай защото замърсяваш генния фонд на човечеството.....а ако не дай Боже се разболееш и кацнеш в някое отделение като моето,някой като мен ще си скъса задника да ти осигури още няколко дена живот с надеждата да се оправиш,а ти,жалко човече,няма и да разбереш колко лесно е могло да се избегне това с една проста ваксинация....както казваше един професор:Тъпотата може да бъде силно болестотворна,а в много случаи и смъртоносна....

2000

6

clinical

03.12 2021 в 12:30

@kokoten
Пълноглавец мамин, ако исках да обсъждам смъртност, щях да го направя. Сега питам: от къде дойдоха тези 3000 положителни случая на ден при на практика ваксинирано цялото население над 12 години?
За справка: https://btvnovinite.bg/svetut/98-ot-naselenieto-na-portugalija-e-vaksinirano.html
Пиша ти бавно, щот знам, че четеш трудно.
Ако нещо не си разбрал, прочети пак въпроса. Ясно?

6245

5

kokoten

03.12 2021 в 11:47

Въпросната Португалия-досега са загинали 18 000 приблизително човека,ние минаваме 30 000 като сме по-малко като население от тях.Това са данни на Джон Хопкинс от днес.Да се спори с празноглавци е неефективно и неуместно....

2015

4

Друг е виновен

03.12 2021 в 11:43

Аз вече не познавам човек, който не го е прекарал или не е ваксиниран, така че няма страшно ;)

2000

3

clinical

03.12 2021 в 11:26

Само глупаците следват без да задават въпроси. Но да не мислиш е лесно.
Примерно: Португалия си вакса цялото население над 12 години. И са имат по около 3000 случая на ден.
Що така, бре, @kokoten?
Обясни ми, моля... просветен...

6245

2

kokoten

03.12 2021 в 11:13

Наистина трябва да си много тъп,за да говориш подобни тъпотии...да обсъждаш научни данни с безпросветни празноглавци е най-малкото ненужно....Хора,ваксинирайте се,това е единственото спасение засега....

2000

1

clinical

03.12 2021 в 10:41

Интересно колко и плащат, за да се прави на маймуна и да говори точно обратното на това, което е преподавала.
Вирусът мутира заради натиск от вакса. И мутацията се появява точно във ваксани индивиди. Лелята може да отвори и да прочете: открит е в дипломат, завръщащ се в ЮАР, двойно ваксан.
PCR не открива мутации, секвенатора ги открива. По света имат съглашение да секвенират 5% от положителните проби. Това означава за Бг само днес би трябвало да са секвенирани 100 проби, а ние едва добутваме до 70 на седмица...
И така нататък, и така нататък, и така нататък...