Проф. Ангелов: Осигурили сме ваксини за две Българии. Кога ще почнат да идват - не зависи от нас

OFFNews 21 март 2021 в 21:02 4025 0

Снимка Правителствена информационна служба

"Осигурили сме достатъчно ваксини за две Българии. Кога ще почнат да идват - не зависи от нас. Организацията е такава, че когато дойдат, веднага правим така, че да стигнат до ваксинационните центрове и до личните лекари. Ваксината е надеждата за справянето с вируса”. Това заяви в студиото на NOVA здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той обясни, че не е възможно отлагане на изборите и призова хората да гласуват, а политиците да не използват COVID-19, за да правят политическа пропаганда или да внушава, че заради вируса могат да се провалят изборите.

"Изборите ще се проведат. Нека хората да гласуват, защото изборите ще са безопасни", допълни здравният министър.

"Моята надежда е в тези дни, в които мерките ще бъдат по-строги, хората да разберат смисъла им. Думата "локдаун" е нещо, което се случва в други държави. В България няма затваряне на всичко, няма вечерен час. Опитваме се даваме глътка въздух на хората. Целият свят е изправен пред тази криза. Не мога да предскажа какво ще се случи след тези 10 дни и дали ще има нужда от продължаване на мерките", каза още Костадин Ангелов.

По отношение на това дали тези 10 дни ще бъдат достатъчни или не, предлагам на всички учени, математици, политици, биолози малко смирение. Нека се научим на изкуството на малките крачки. Нека да мислим за всеки ден, за всяка една сложена маска, за всяко едно неотиване на публично събиране. Нека да мислим всеки един от нас какво трябва да направи, за да се случи това, което целим", призова Ангелов.


Здравният министър говори в "Неделята на NOVA"
"Осигурили сме достатъчно ваксини за две Българии. Кога ще почнат да идват - не зависи от нас. Организацията е такава, че когато дойдат, веднага правим така, че да стигнат до ваксинационните центрове и до личните лекари. Ваксината е надеждата за справянето с вируса”. Това заяви в студиото на "Неделята на NOVA" здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Моята надежда е в тези дни, в които мерките ще бъдат по-строги, хората да разберат смисъла им. Думата "локдаун" е нещо, което се случва в други държави. В България няма затваряне на всичко, няма вечерен час. Опитваме се даваме глътка въздух на хората. Целият свят е изправен пред тази криза. Не мога да предскажа какво ще се случи след тези 10 дни и дали ще има нужда от продължаване на мерките", каза професорът.

ADVERTISING

COVID-19 постави два антирекорда у нас

"Никога не съм си позволявал да казвам нещо друго освен истината. Живеем в една безпрецедентна криза, която става веднъж на 100 години. Няма по-силно оръжие от истината тогава, когато искаме да бъдем победители. По отношение на това дали тези 10 дни ще бъдат достатъчни или не, предлагам на всички учени, математици, политици, биолози малко смирение. Нека се научим на изкуството на малките крачки. Нека да мислим за всеки ден, за всяка една сложена маска, за всяко едно неотиване на публично събиране. Нека да мислим всеки един от нас какво трябва да направи, за да се случи това, което целим", призова Ангелов.

По думите му мерките не се влияят от предстоящия вот. "Изборите са нещо, което идва и си отива. Аз съм един от хората, които винаги искат да казват изключително точно нещата. Аз съм хирург, свикнал съм на прецизност и точност в действията си. Не мога да вляза в операция, в която нямам ясен план. Единственото нещо, което можем да направим, е да се изправим пред вируса. За каква политика става въпрос, когато болниците започват да се пълнят, когато казват, че се заразяват малки деца. Здравето на хората политика ли е? Защо говорим за нея?", каза Ангелов. И заяви, че изборите няма да бъдат отложени. "Те ще се проведат безопасно. Нека хората да гласуват", поясни здравният министър.

Той коментира и въпроса опасна ли е ваксината на AstraZeneca.

„Хората са уплашени. Не знам от къде се поражда този страх. Няма никакви данни за неблагоприятни събития, свързани с ваксината на AstraZeneca. Това е заключението на Европейската агенция по лекарствата", заяви Ангелов.

Относно новината, че България е готова да започне производство на ваксини, той обясни следното. „На ниво ЕС върви една комуникация за създаване на така наречената програма „HERA инкубатор“. Идеята е да се обединят производствените мощности на всички страни, за да могат да произвеждат ваксини, регистрирани на територията на ЕС. България ще подаде заявка за участие”.

"Съжалявам за проф. Чорбанов. Надявам се да се оправи, много е тежко заболяването. То става винаги истина, когато ни настигне". Това каза здравният министър Костадин Ангелов във връзка с информацията, че ученият от БАН и основен противник на мерките срещу коронавируса е в болница с коронавирус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови