Борисов: Който има заводи за ваксини, ще е №1

Фармацевтичната база в Разград ще може да произвежда препарати и за Европа

OFFNews 20 март 2021 в 12:45 7035 3

 

До няколко месеца България ще разполага със завод за ваксини, обяви премиерът Бойко Борисов по време на посещение във фармацевтичната база на "Антибиотик" в Разград. Заедно с директора на Агенцията по лекарството Богдан Кирилов той инспектира как върви процесът на изграждане на завода, инвестицията в който е от 120 млн. лв. 

Според Борисов заводът ще може да произвежда ваксини за Европа и "при този капацитет много държави ще си отдъхнат". Той обещал на Европейската комисия да съобщи на какъв етап е изграждането на съоръженията.

"За 16 месеца страната ни ще произведе стотици милиони ваксини", бе категоричен премиерът. Той похвали фирмата за далновидната й политика за разлика от други, които тепърва започват да правят такива заводи.

"Ние сме на етапа на монтиране на машините. Това ни е голямо предимство", каза Борисов. И допълни: "Преди една година всички се борехме във военната промишленост да има инвестиции, новата война я видяхме каква ще е. Който има заводи за ваксини, заводи за лекарства и мощна фармацевтична продукция, ще е номер едно във всичко останало".

"Дори след като всички показно се ваксинираха с "Астра Зенека" - и френският премиер, и Ангела Меркел каза, че ще се ваксинира, активността в Европа е под 30%. Така че друго е да си произвеждаме тук ваксини'', отбеляза Борисов и заръча да се изготвят прецизно всички сертификати и документи, необходими за производството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3040

3

Любомир Димитров

21.03 2021 в 10:38

Не знам дали е вярно, но заводът, за който става въпрос е на "Биовет", която фирма на "Хювефарма" и е за ветринарни препарати, в частност за ветринарни ваксини.
Поне така е промотиран когато се съобщава, че финасирането на проекта е от ЕС-фондове.

3162

1

Grigor Arssov

20.03 2021 в 14:18

Екскурзианта опознава родината, а в София народа му пее песната за ОСТАВКАТА!!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!