Проф. Александрова: Има доказани случаи на повторно заразяване с коронавирус

OFFNews 02 декември 2020 в 09:49 3707 0

Има описани случаи на повторно заразяване с COVID-19, доказано с геномен анализ. Не е ясно защо се случва това, коментира по БНТ вирусологът проф. д-р Радостина Александрова от БАН.

По думите ѝ някои автори смятат, че това не е толкова лоша идея, защото помага да се изгради по-траен имунитет. За съжаление обаче има случаи, при които вторият път клиничната картина е по-силно проявена. Все пак по-често при повторно заразяване болестта протича много по-леко, уточни проф. Александрова.

Тя цитира и няколко авторитетни научни изследвания:

"Напоследък излязоха поне две-три доста сериозни статии в специализирани издания. Едната от тях показва какво се е случило в Ухан след голямото затваряне в началото на годината. Те са направили едно масово тестване през юни, при което се оказва, че никъде не откриват позитивна реакция, освен при 300 асимптомни и 107 души, при които това е втора позитивна реакция. Те са били карантинирани с контактните си лица, но никъде не е имало клинични прояви."

Друга публикация също категорично доказва, че е възможно да се стигне до втора положителна реакция. Проучването е обхванало повече от 2000 човека, които са били болни от COVID-19. В 14,8% от случаите е имало втора позитивна реакция, средно 35 дена след началото на заболяването и средно 10 дни след втория отрицателен тест, в резултат на който са били освободени от карантина. Тази статия не дава отговор на въпроса на какво се дължи тази втора позитивна реакция – дали е втора инфекция или е недостатъчно освободен вирус, обясни вирусоложката.

Няма промяна в характера на вируса, сега виждаме последиците при хората заразени преди седмици, а те никак не бяха малко. Сега излиза смъртността като резултат. Има активно разпространение, което в момента се опитваме да ограничим, каза в коментар за сегашната ситуация у нас проф. Александрова.

Тя е на мнение, че когато става дума за ваксини, трябва да се бърза разумно.

"Убедена съм, че специалистите ще бъдат отговорни, клиничните проучвания при новите ваксини реално продължават до края на 2022 г. Няма как да знаем за такъв кратък срок колко са ефективни, уточни тя и допълни, че в момента при ваксинираните се търси поне такова ниво на антитела, каквото имат преболедувалите.

По принцип при коронавирусите има имунитет една година, имунитетът не е безкраен, каза проф. Александрова, но допълни, че за момента COVID-19 е стабилен и няма защо да се притесняваме, че ще се промени и ваксините няма да са ефективни.

Има данни, че грипът и новият вирус могат едновременно да инфектират хора, както и доказателства, че грипният вирус може да помогне за разпространението на коронавируса, каза проф. Александрова и допълни, че такива са предположенията за разпространението на коронавируса в Италия, който е бил улеснен от грипната вълна в страната.

Тя обаче смята, че няма основание за притеснения, защото резултатите в другите страни показват, че тази година циркулацията на грипния вирус е много слаба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!