Ексклузивно Иван Калчев - Глиги: Връщам се, за да участвам в същата война, но с други средства

Продължителната умствена дейност трупа излишни молекули в мозъка

OFFNews Последна промяна на 15 август 2022 в 10:40 858 1

умствен труд

Снимка Pixabay

Умората след умствен труд води до загуба на концентрация

Френски неврофизиолози установиха, че продължителната умствена дейност води до натрупване на излишни сигнални молекули в мозъчните клетки. Това предизвиква чувство на умора и пречи на концентрацията. Резултатите на учените са публикувани в списание „Current Biology“, цитирано от БГНЕС.

За да разберат това, изследователите проучили състоянието на 40 доброволци, разделени на две групи: едната работила в продължение на шест часа върху сложни задачи, а другата изпълнявала сравнително лесни упражнения. През това време учените наблюдавали поведението, движенията и състоянието на зениците и правили периодични изследвания с ядрено-магнитен резонанс.

Наблюденията показаха, че признаци на умора се проявяват само при доброволците, които решават трудни задачи. Това става ясно от поведението им, забавеното свиване на зениците и факта, че мозъчните сигнални молекули (глутамат) постепенно се натрупват в невронните рецептори в префронталната кора.

Според изследователите натрупването на глутамат в невроните в префронталната кора води до това, че мозъкът изразходва повече ресурси, за да поддържа този отдел активен, отколкото в състояние на покой. Учените са убедени, че това е причината за умората след продължителна умствена дейност.

Авторите на проучването смятат, че тази особеност трябва да се вземе предвид при разработването на диагностични системи за наблюдение на нивото на умора при служителите. Те се надяват също, че по-нататъшните изследвания на механизма на натрупване на глутамат в нервните клетки ще помогнат за разработването на подходи, които могат да помогнат в борбата с умората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

337

1

137

15.08 2022 в 11:10

Редакторския екип трябва да се притеснява само от тендовагинит. Няма опасност от излишни молекули само от прекалено много copy/paste ;)