Признават 16 антигенни теста за влизане в страната

Заболяемостта у нас вече е под 350 на 100 000, което ни нарежда по средата в ЕС и на Балканите

OFFNews 27 април 2021 в 09:51 3090 0

Снимка БТА/Христо Касабов

Бързи тестове на 16 производителя ще се признават у нас. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по bTV. 

"Този списък е изготвен от ЕС, очаква се днес да бъде публикуван. Той е наложителен, защото се сблъскахме с неточни тестове", добави инспекторът. 

Днес ще бъдат публикувани правилата за влизане в страната преди старта на туристическия сезон. Това ще става със сертификат за извършена имунизация срещу COVID-19, с документ за преболедувана инфекция ( положителен PCR) или с отрицателен PCR или антигенен тест. 

Кунчев уточни, че срокът на валидност за преболедувалите ще е 6 месеца, тъй като е доказано, че след този период антителата силно намаляват. 

По повод старта на туристическия сезон у нас, той увери, че на хората от бранша ще бъдат предоставени ясни правила за противоепидемичните мерки, които трябва да се спазват, както е било направено през зимния сезон.

Обмисля ли се задължителна ваксинация срещу COVID-19

"Нито планираме, нито искаме ваксините да станат задължителни. Това, което казах за работещите в социалната сфера, продължавам да поддържам. Но докато не осигурим всякакъв вид ваксини, не можем да поставяме подобни условия", подчерта главният здравен инспектор. 

Според него хората трябва да бъдат убеждавани, че е важно да се ваксинират, за да пазят и другите освен себе си. Доц Кунчев цитира пореден случай на огнище в дом за възрастни в Бургас, където инфекцията е внесена от служител, който не се е имунизирал. Заразените са 8 души.

"Това можеше да бъде избегнато. Затова съм изпратил писмо до министъра на труда и социалната политика, за по-активна работа за мотивация на персонала в социалните заведения", обясни Кунчев.

По думите му поредното разхлабване на мерките с отварянето на нощните заведения може да се възприема като експеримент - доколко хората са склонни да спазват ограниченията. Той обаче подчерта, че при ново увеличаване на разпространението ще се предприемат обратни мерки.

Защо ваксината на "Янсен" се препоръчва без ограничения

Честотата на тежките нежелани реакции при ваксината на "Янсен" е 1 случай на 1 милион души. Такава е статистиката в популацията и без поставяне на ваксина. Затова няма нужда да се поставят ограничения за прилагането на еднодозовата векторна ваксина, обясни доц. Кунчев. 

Той подчерта, че този вид реакция при препарата на "Астра Зенека" е между 3 и 4 на 1 млн., което е предопределило решението на Европейската агенция по лекарствата да излезе с предупреждение за рискови групи. 

Главният здравен инспектор посочи, че има много малък риск индийският щам да дойде у нас.

"Не са толкова тесни туристическите и икономически връзки с Индия, за да очакваме такова развитие. Наясно сме, че никакви гранични мерки не могат да спрат разпространението на даден щам. Могат да го забавят, да намалят количеството случаи, които го внасят, но няма да го спрат, затова сме изработили и правила за влизане в страната, каза той и допълни, че се търси баланс между безопасността и конкурентноспособността на бранша пред новия сезон.

Средната заболяемост у нас продължава да върви надолу и вече под 350 на 100 000 души население, което ни поставя по средата в Европа и на Балканите, увери доц. Ангел Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови