Приемът на витамин Д предпазва от деменция

OFFNews 04 март 2023 в 08:30 1896 0

витамин Д

Снимка Pixabay

Изследване на учени от университетите в Калгари, Канада, и в Ексетър, Великобритания

Приемането на добавки с витамин Д може да помогне за предпазване от деменция, сочат данните от широкомащабно проучване, цитирано от електронното издание Юрикалърт.

Учени от университетите в Калгари, Канада, и в Ексетър, Великобритания, изследват връзката между добавките с витамин Д и заболяването. В проучването участват повече от 12 388 души, включени в американския Национален координационен център за болестта на Алцхаймер, като средната им възраст е 71 години и при включването им не страдат от деменция. От тях 37 процента (4637 души) приемат добавки с витамин Д.

Екипът установява, че приемането на препарата е свързано с по-дълъг живот без деменция. Освен това случаите на диагностицирани с деменция сред групата, получаваща витамин Д, са с 40 процента по-малко. От цялата извадка 2696 души развиват деменция за десет години, като 2017 (75 процента) от тях не са приемали витамин Д, преди да им бъде поставена диагнозата.

"Знаем, че витамин Д влияе на мозъка по начин, който може да има отражение за намаляване на деменцията, но досега изследванията даваха противоречиви резултати. Констатациите ни дават важна представа за групите, които могат да бъдат специално насочени към прием на добавки с витамин Д. Като цяло открихме доказателства, които предполагат, че по-ранният прием на препарати може да бъде особено полезен", преди да започнат първи признаци за когнитивни проблеми, казва професор Заинор Исмаил от университета в Калгари, който ръководи изследването.

Данните показват, че витамин Д е ефективен при всички групи, но резултатите са значително по-големи при жените, отколкото при мъжете. Освен това въздействието му е по-голямо при хора с нормални когнитивни способности в сравнение с тези, които съобщават за признаци на леки нарушения – промени, които са свързани с по-висок риск от деменция.

"Предотвратяването на деменцията или забавянето й е изключително важно заради нарастващия брой на засегнати хора. Но сега се нуждаем от клинични проучвания, за да потвърдим това”, казва д-р Байрън Крийс от университета в Ексетър, който е съавтор на изследването. Той отбелязва, че са необходими клинични проучвания, за да бъдат потвърдени резултатите.

Резултатите са публикувани в специализираното издание "Alzheimer's & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Предизборно със Светльо Витков