При свръхактивен пикочен мехур – внимавайте какво ядете и пиете

OFFNews 23 август 2022 в 10:01 22341 0

moiat-mehur.bg

Снимка moiat-mehur.bg

СПМ

Уринирате ли над 8 пъти в рамките на 24 часа? А повече от веднъж през нощта? Ако отговорите на тези въпроси са „Да“, то вероятно страдате от свръхактивен пикочен мехур (СПМ).

Това е медицински проблем, при който мехурът е по-активен, отколкото обикновено. Вместо да остане в покой, докато урината изпълва пикочния мехур, мускулът се свива често и спонтанно. Това кара човек да чувства внезапно и понякога непреодолимо желание за уриниране, което не може да бъде потиснато дори когато пикочният мехур не е пълен. Тези неволеви контракции на мехура създават спешна нужда от уриниране, честа необходимост от ходене до тоалетна и в някои случаи неволно изпускане на урина, защото не сте стигнали до тоалетната навреме.

Свръхактивният пикочен мехур е в състояние да преобърне целия ви свят, но е възможно да бъде контролиран!

При наличие на този проблем трябва да се консултирате с лекар, но е важно и вие да положите усилия. Промените в начина на живот и поведението могат да бъдат ефективни в това начинание и да укрепят здравето на пикочния ви мехур. Нужно е малко усилие, за да поемете ефективно контрол над проблема.

Внимавайте какво ядете и пиете

Някои хора се опитват да пият по-малко течности, за да намалят симптомите на СПМ. Но това може да концентрира урината, което да раздразни пикочния мехур или да предизвика констипация. От колко течности се нуждаете всеки ден зависи от това колко се изпотявате (от топлината или при активност). Повечето хора трябва да пият 4 до 6 чаши течности на ден. Поне половината от количеството течности трябва да бъде вода. Някои видове храни и напитки (чай, кафе, алкохол, газирани напитки, плодове и плодови сокове, домати и храни на тяхна база, пикантни храни, шоколад, изкуствени подсладители) могат да раздразнят пикочния мехур и да допринесат за усилване на симптомите на СПМ. Опитайте се да избягвате тези храни и напитки за 3-5 дни. Ако симптомите ви се подобрят, избягвайте ги, доколкото е възможно. Можете да ги замените с препоръчваните при СПМ сок от червена боровинка или сини сливи, сливи, крекери без сол, бисквити без шоколад и овесени, твърди бонбони, желе, напитки без кофеин, сирене и зърнени закуски.

Следете теглото си

Ако сте с наднормено тегло, отслабването може да подобри симптомите на СПМ.

Откажете се от пушенето

Цигарите могат да раздразнят пикочния мехур.

Ходете редовно по голяма нужда

Нормалната активност на червата се определя като „лесно“ безболезнено изхождане поне веднъж на два дни. Избягвайте да насилвате ходенето по голяма нужда. Яжте храни, богати на фибри, пийте достатъчно течности и спортувайте, за да ходите редовно по голяма нужда.

Правете упражнения

Редовните упражнения могат да помогнат за намаляване на теглото, за увеличаване на подвижността и общото здравословно състояние.

Полезни съвети

• Водете си дневник на уринирането, като отбелязвате количеството и вида на приетите течности, времето, когато уринирате, както и евентуално времето, когато сте се изпуснали.

• Опитайте се да контролирате съзнателно пикочния си мехур. Създайте график за посещение на тоалетната; не ходете само когато получите позив. Например, ако когато стартирате дневника си, сте уринирали на всеки час, опитайте се постепенно да удължите това време с 15 мин., след това с половин час, с един час и така нататък.

• Правете упражнения за стягане на мускулите на тазовото дъно, за да преодолеете позивите за уриниране, тъй като това често кара неотложността да изчезне.

• Опитайте се да се концентрирате върху нещо различно от неотложността. Четете книга, гледайте телевизия или просто се опитайте да правите нещо различно, за да се разсеете, когато получите позив (напр. броене назад през 9 числа).

• Мускулите на пикочния мехур могат да бъдат тренирани също както другите мускули в тялото ви. На moiat-mehur.bg или под насоките на вашия лекар можете да научите техники за кондициониране на мускулите на пикочния мехур за по-ефективно задържане на урината и намаляване на чувството за неотложност.

Повече за СПМ може те да научете на moiat-mehur.bg - българският уебсайт за хора, живеещи със свръхактивен пикочен мехур, създаден от Астелас България. В специализирания интернет портал можете да намерите всичко за СПМ на едно място, както и тест за самооценка на пикочния мехур, дневник на уринирането, тренировки за пикочен мехур, практични съвети и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика