Преговорите на ЕС за доставка на ваксини срещу COVID-19 зациклиха

Евросъюзът предлага само частична защита в случай на съдебно преследване при странични ефекти

OFFNews Последна промяна на 26 август 2020 в 17:08 3809 0

ЕС предлага само частична защита за производителите на ваксина в случай на съдебно преследване при странични ефекти на евентуалната ваксина за COVID-19, това спъва преговорите за доставките им, коментираха пред Ройтерс информирани източници.

Ваксините се разработват при рекордно кратки срокове и има по-голям риск да се окажат неефективни или да имат странични ефекти. Финансовото покритие при погасяването на задълженията за нанесени щети в такива случаи е основна тема в преговорите между фармацевтичните компании и правителствата, които искат да си осигурят ваксината предварително, предаде БТА.

При тези изключителни обстоятелства правителствата на ЕС са готови финансово да покрият някои рискове на компаниите, каза пред Ройтерс представител на ЕС, като допълни, че стриктните европейски правила в това отношение все пак остават в сила.

Според правилата производителите на ваксина и другите производители са отговорни за продуктите си в продажба в ЕС с изключение на редките случаи, когато например не са ги пуснали в обращение.

Съд на ЕС увеличи бремето за фармацевтичните компании през 2017 година, като постанови, че ползвалите ваксина имат право на компенсации, ако докажат, че тя има отрицателен страничен ефект, дори когато няма научен консенсус по въпроса.

Намаляването на законовата тежест върху производителите на ваксината е приоритет през пандемията за ЕС, тъй като се смята за решаващо при убеждаването на компаниите да инвестират в рискови ваксини. Това става ясно от вътрешен документ на ЕС от 7 май.

Предложенията, които се отправят към производителите на ваксини, обаче невинаги съвпадат с очакванията им.
Представители на ЕС, участвали в конфиденциалните преговори, казаха пред Ройтерс през юли, че проблемите с отговорността са сред препъни-камъните при преговорите с американските производители Джонсън енд Джонсън (Johnson & Johnson) и Пфайзър (Pfizer), която разработва потенциална ваксина с германската биотехнологична компания БайоЕнтек (BioNtech).

Споразумението, което ЕС постигна по-рано този месец за евентуална ваксина за COVID-19, разработена от "Астра Зенека" и Оксфордския университет, предлага само частично защита при поемането на отговорност.
Позицията на ЕС за отговорността може частично да обясни защо, въпреки че населението на блока е по-голямо от американското, Брюксел изостава от Вашингтон в осигуряването на ваксината.

Американската система прехвърля отговорността за ваксината изцяло върху правителството и защитава фармацевтичните компании, тъй като масовата ваксинация се смята за обществено благо. Конгресът задели 30 милиарда долара тази година за борба с COVID-19, включително разработването на ваксина и евентуално необходими компенсации.

Еквивалентът на това в ЕС е спешен фонд, от който се очаква да се използват 2 милиарда евро (2,4 милиарда долара), за да се подпомогнат компаниите да разработят ваксина и да се покрият техните задължения за погасяване на нанесени щети, казаха представители на ЕС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови